Željeznicama Srpske prijeti blokada računa

Preduzeću “Željeznice Republike Srpske” (ŽRS) prijeti blokada računa jer je dug za poreze i doprinose premašio 5,57 miliona maraka, a radnicima preduzeća, koji su za sutra najavili proteste u Banjaluci juče je isplaćen novac za samo jedan topli obrok.

Republika Srpska 22.04.2016 | 22:59
Željeznicama Srpske prijeti blokada računa

Da neizmirene poreske obaveze "Željeznice Rrpsublike Srpske" iznose 5,57 miliona KM juče su “Glasu Srpske” potvrdili u Poreskoj upravi Srpske.

“Poreska uprava još nije blokirala žiro račune ovog poreskog obveznika, jer čeka zaključke sa sjednice Vlade Republike Srpske, na kojoj su ministri trebali da razmatraju, između ostalog i plan poslovanja"Željeznice Rrpsublike Srpske" za period 2016-2018. godina”, kazali su u Poreskoj upravi Srpske.

Ta je sjednica održana juče, ali u Vladi Republike Srpske su kazali da nisu doneseni nikakvi zaključci koji se odnose na "Željeznice Rrpsublike Srpske" , te da nije razmatran ni plan poslovanja jer ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić, u čijem je resoru ovo preduzeće, nije bio na sjednici.

U Ministarstvu saobraćaja istakli su da će danas Trninić održati sastanak sa upravom, Nadzornim odborom, te sindikatima "Željeznica Rrpsublike Srpske" .

Na sastanku će biti riječi o problemima sa kojima se susreće ovo preduzeće, te neredovnoj isplati primanja zaposlenima.

Uprava preduzeća juče je isplatila radnicima novac za jedan topli obrok, a predstavnici sindikata upozoravaju da ne odustaju od svojih zahtjeva, odnosno da do danas traže i novac za još jedan topli obrok, te dvije naknade za prevoz jer će u suprotnom sutra protestovati u parku “Mladen Stojanović” u Banjaluci.

“Radnici ostaju pri svojim zahtjevima. Pored još jednog toplog obroka te dvije naknade za prevoz, tražimo i redovnu isplatu plata, te smjenu direktora "Željeznica Rrpsublike Srpske"  Dragana Savanovića, kao i pokretanje odgovornosti da za bivše direktore koji su uništili ovo preduzeće”, kazao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti "Željeznica Rrpsublike Srpske"  Zlatko Marin i najavio proteste radnika u Banjaluci u subotu ukoliko njihovi zahtjevi danas ne budu ispunjeni.

Izostao je komentar Savanovića, koji se juče nije javljao na telefon, piše "Glas Srpske"

ŽRS prošlu godinu su završile sa gubitkom od 25,1 milion maraka, što je 42 odsto veći minus od planiranog. Preduzeće je negativno poslovalo i u 2014. godini, kada je imalo najveći gubitak u posljednjih pet godina od 33,8 miliona KM. Usljed dugogodišnjeg negativnog poslovanja akumulirani gubitak na kraju 2014. godine iznosio je 263,3 miliona KM. Zahvaljujući pokrivanju gubitka smanjenjem kapitala akumulirani minus na kraju 2015. godine iznosio je 43,2 miliona maraka, ali je tim potezom kapital preduzeća smanjen na samo 50.000 maraka.

Dodatni problem za preduzeće predstavlja i to što je Ustavni sud BiH krajem januara odbio apelaciju koju je "Željeznice Rrpsublike Srpske"  podnio protiv rješenja Vrhovnog suda RS kojim je preduzeću naloženo da isplati više od 20 miliona KM, koliko iznose neizmirene obaveze prema radnicima.

Disciplinski postupci

Predstavnici sindikata “Željeznica Srpske” kazali su da je uprava pokrenula disciplinske postupke protiv pojedinih radnika koji su u 6. aprila održali štrajk upozorenja.

Međutim, u upravi preduzeća nije bilo odgovora na pitanja da li su, zbog čega i protiv kojih radnika pokrenuti disciplinski postupci.

(Glas Srpske)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pa

22.04.2016 14:07

Blokirajte ih više jednom i zdravstvo i sve druge da se jednom narod više digne , kad moja firma ne može od stoke da radi nek sve propadne bolii me .....

ODGOVORITE
Name

realno

22.04.2016 16:37

Pohapsiti bandu direktora Savanovića i ostalu stoku što pokrade sve živo,jednom će napokon biti smjenjen neće sa sobom na onaj svijet odnijeti funkciju.

ODGOVORITE
Name

Ja

22.04.2016 19:55

...To je nama nasa borba dala da imamo.....

ODGOVORITE
Name

Pendula

22.04.2016 23:08

Za sve je krivo Sarajevo!Kad ce vise taj referendum da nam bude bolje?

ODGOVORITE
Name

ha ha ha

23.04.2016 06:31

Krivac je direktor

ODGOVORITE
Name

heh

23.04.2016 20:17

Rekao sam ja, sve dok se plate ne smanje, vozovi operu, kodnukteri ne pocnu naplacivati svima karte a ne uzimati sebi, nece biti bolje, shvatite da oni moraju biti konkurenti drumskom saobracaju, tek tada ce biti profitabilni.

ODGOVORITE