Американци: Кад смо могли на Ал Каиду, можемо и на Саудијце

Рођаци погинулих у терориситчком нападу у Њујорку 2001. затражили су објављивање 28 страна тајног дела извештаја како би истина коначно испливала на видело.

Свијет 22.04.2016 | 09:15
Американци: Кад смо могли на Ал Каиду, можемо и на Саудијце

Један од преживелих Вилијам Родригез радио је као домар у Светском трговинском центру када се напад догодио. Уз помоћ своје идентификаторске картице успео је да спаси многе.

У интервјуу за “Раша тудеј“ Родригез је навео да се породице жртава и преживели 15 година боре да странице извештаја буду објављене.

“До сада нисмо добили никакво обећање да ће се то и догодити. Зашто се ове информације толико дуго држе у тајности. Ми смо преживели и престрављени смо јер треба оволико времена да се открије истина“, рекао је он.

Како каже, економски разлози спречавају САД да тужи Саудијску Арабију због напада 11. септембра.

“Када чујете да саудијска влада практично прети са 740 милијарди долара, јасно је да ми не контолишемо оно што се дешава у нашој влади. У овом моменту ни председник није прочитао ниједну од тих 28 страна“, рекао је он.

Вилијам Родригез је био испитиван у вези са нападима када је комисија формирала извештај о тој трагедији.

“Моје сведочење на крају није било укључено у коначни извештај. Дуго је чувано у тајности, можда се чува и даље. Од самог почетка сам осећао да је влада веома нервозна због информација које сам ја дао. Али верујем да се то догодило и са другим сведочењима. Због те тајности настало је мноштво теорија завера. И даље не знамо шта се заиста догодило 11. септембра“, нагласио је Родригез.

Како каже, верује да су САД савезници и са Саудијском Арабијом и да је то један од разлога зашто тајни део извештаја још није објављен.

“Делује невероватно да они покушавају да манипулишту нашом владом док ми овде покушавамо да сазнамо шта се догодило 9/11 и то због неколико наших нижих званичника. Само спекулишем. Када се ово догодило кренули смо против Ал Каиде у Авганистану зато што су они подржали Бин Ладена. Зашто то не могу да буду Саудијци? Постоје дупли стандарди и ми као жртве и преживели то не прихватамо“, оценио је Родригез.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар