Amerikanci: Kad smo mogli na Al Kaidu, možemo i na Saudijce

Rođaci poginulih u terorisitčkom napadu u Njujorku 2001. zatražili su objavljivanje 28 strana tajnog dela izveštaja kako bi istina konačno isplivala na videlo.

Svijet 22.04.2016 | 09:15
Amerikanci: Kad smo mogli na Al Kaidu, možemo i na Saudijce

Jedan od preživelih Vilijam Rodrigez radio je kao domar u Svetskom trgovinskom centru kada se napad dogodio. Uz pomoć svoje identifikatorske kartice uspeo je da spasi mnoge.

U intervjuu za “Raša tudej“ Rodrigez je naveo da se porodice žrtava i preživeli 15 godina bore da stranice izveštaja budu objavljene.

“Do sada nismo dobili nikakvo obećanje da će se to i dogoditi. Zašto se ove informacije toliko dugo drže u tajnosti. Mi smo preživeli i prestravljeni smo jer treba ovoliko vremena da se otkrije istina“, rekao je on.

Kako kaže, ekonomski razlozi sprečavaju SAD da tuži Saudijsku Arabiju zbog napada 11. septembra.

“Kada čujete da saudijska vlada praktično preti sa 740 milijardi dolara, jasno je da mi ne kontolišemo ono što se dešava u našoj vladi. U ovom momentu ni predsednik nije pročitao nijednu od tih 28 strana“, rekao je on.

Vilijam Rodrigez je bio ispitivan u vezi sa napadima kada je komisija formirala izveštaj o toj tragediji.

“Moje svedočenje na kraju nije bilo uključeno u konačni izveštaj. Dugo je čuvano u tajnosti, možda se čuva i dalje. Od samog početka sam osećao da je vlada veoma nervozna zbog informacija koje sam ja dao. Ali verujem da se to dogodilo i sa drugim svedočenjima. Zbog te tajnosti nastalo je mnoštvo teorija zavera. I dalje ne znamo šta se zaista dogodilo 11. septembra“, naglasio je Rodrigez.

Kako kaže, veruje da su SAD saveznici i sa Saudijskom Arabijom i da je to jedan od razloga zašto tajni deo izveštaja još nije objavljen.

“Deluje neverovatno da oni pokušavaju da manipulištu našom vladom dok mi ovde pokušavamo da saznamo šta se dogodilo 9/11 i to zbog nekoliko naših nižih zvaničnika. Samo spekulišem. Kada se ovo dogodilo krenuli smo protiv Al Kaide u Avganistanu zato što su oni podržali Bin Ladena. Zašto to ne mogu da budu Saudijci? Postoje dupli standardi i mi kao žrtve i preživeli to ne prihvatamo“, ocenio je Rodrigez.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar