Федерер: Гледаћете ви мене још...!

Један од најбољих играча свих времена причао о пензионисању, ривалиству са Новаком Ђоковићем и Рафаелом Надалом, Олимпијским играма и томе да ли је тешко бити Федекс...

Тенис 24.04.2016 | 11:40
Федерер: Гледаћете ви мене још...!

Роџер Федерер вратио се на прошле недеље на терен на турниру у Монте Карлу после готово двомесечне паузе и прве операције у каријери.

Поражен је у четвртфиналу од Жоа Вилфреда Цонге, али се нада много бољим резултатима у другом делу сезоне.

Проблем са менискусом покренуо је приче о његовом пензионисању. Ипак, 34-годишњи Швајцарац, који тренутно заузима треће место на АТП листи, сматра да та дан још није близу.

"Знам да не могу заувек да играм тенис, и то је нормално, и још пре седам година, када су се родиле моје близнакиње почео сам да размишљам о будућности и каријери. Међутим, моје тело се добро осећа, породица ме подржава и спремна је да путује са мном широм света по турнирима. Оног тренутка када моје тело више не буде могло да издржи напоре и када се будем осећао уморним код куће, престаћу да играм. Мислим да се то неће догодити ускоро. И даље стварно уживам у игри, тако да ћете ме виђати још неколико година", изјавио је Федерер у интервјуу за "Газета дело спорт".

У Монте Карлу после трогодишње паузе и осам трофеја у низу, Рафаел Надал поново је освојио титулу.Федерер је рекао да није изненађен због тога.

"Не, то ме ни најмање није изненадило. Можда јесте вас новинаре, али не и нас играче. Момак који је девет пута у каријери освојио Ролан Гарос, девет титула у Монте Карлу, који је дуго био светски 'број један' није изгубио квалитет. Можда је навикао да се опоравља брже после повреда, али за мене он ће увек бити играч из врха и један од двојице или тројице најбољих на свету", додао је Федерер.

Рекордер по броју освојених гренд слем трофеја упоредио је ривалиство са Надалом и Ђоковићем. Заправо, покушао је...

"То није за поређење. Рафа је брзо експлодирао, наши најбољи тренуци су се често поклапали, неке наше партије постале су историјске, али је, нажалост, и он претпео неке од најбољнијих пораза у каријери. Он је леворук, па ме је терао да проналазим разноразна решења за његову игру. Рецимо то овако – у почетку је Ђоковић био играч којег сам упознавао у полуфиналима, а Рафу у финалима, а сада је ситуација другачија захваљујући Новаковом напретку. Мислим да је ривалиство са Надалом имло већи утицај на навијаче".

Да ли би Федерер волео више у наставку каријере да освоји још један гренд слем, 18. укупно, или олимпијску златну медаљу, након што је то већ учинио у пару са Стеном Вавринком у Пекингу 2008. године? Одговор је веома занимљив.

"Немам одговор на то питање, немогуће га је дати. Гренд слемови су највећи турнири и, рецимо, моја победа на Ролан Гаросу 2009. године била је нешто најузбудљивије, чак и од тријумфа на Вимблдону, јер сам је толико дуго јурио. Са друге стране, Олимијске игре одржавају се сваке четири године, ту представљате своју домовину и на том такмичењу учествују најбољи спортисти света... Стварно не могу да одлучим шта бих више желео! Хајде да видимо шта ће се догодити..."

Федерер је упитан и да ли се плаши за свој живот, будући да живимо у тешким временима и да су терористичке мете у последње време чак и спортска борилишта.

"Терористички напад на Њујорк догодио се дан после УС Опена, напад у Паризу био је непосредно после турнира у Берсију... Ми сви можемо бити мете, али не смемо да дозволимо да страх овлада нашим умовима. Ја сам скоро свакодневно у авиону, али не могу да дозволим себи да се лишим нормалних ствари".

Да ли је тешко бити Роџер Федерер, спортска икона?

"Било је много спортиста пре мене који су били популарни и још много њих ће бити после мене. Наравно осежам се задовољно када било чиме што урадим изазовем позитивну реакцију. То само значи да је мој труд и рад уродио плодом", истакао је Федерер.

ЕДБЕРГ вс ЉУБИЧИЋ
Роџер Федерер осврнуо се и на различитост у приступима тренера – бившег Стефана Едберга и садашњег Ивана Љубичића. "У питању су потпуно различити приступи. Стефан је био свеобухватан, јер је бринуо и био одговоран за све апекте мојих припрема. Иван је другачији, ту је у питању и генерацијска разлика, јер је он играо са већином тенисера који су и сада активни. Због тога он има другачији метални приступ, шире знање и његов долазак у мој стручни штаб било је баш оно што ми је требало у овој фази".

Коментари / 0

Оставите коментар