Federer: Gledaćete vi mene još...!

Jedan od najboljih igrača svih vremena pričao o penzionisanju, rivalistvu sa Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom, Olimpijskim igrama i tome da li je teško biti Fedeks...

Tenis 24.04.2016 | 11:40
Federer: Gledaćete vi mene još...!

Rodžer Federer vratio se na prošle nedelje na teren na turniru u Monte Karlu posle gotovo dvomesečne pauze i prve operacije u karijeri.

Poražen je u četvrtfinalu od Žoa Vilfreda Conge, ali se nada mnogo boljim rezultatima u drugom delu sezone.

Problem sa meniskusom pokrenuo je priče o njegovom penzionisanju. Ipak, 34-godišnji Švajcarac, koji trenutno zauzima treće mesto na ATP listi, smatra da ta dan još nije blizu.

"Znam da ne mogu zauvek da igram tenis, i to je normalno, i još pre sedam godina, kada su se rodile moje bliznakinje počeo sam da razmišljam o budućnosti i karijeri. Međutim, moje telo se dobro oseća, porodica me podržava i spremna je da putuje sa mnom širom sveta po turnirima. Onog trenutka kada moje telo više ne bude moglo da izdrži napore i kada se budem osećao umornim kod kuće, prestaću da igram. Mislim da se to neće dogoditi uskoro. I dalje stvarno uživam u igri, tako da ćete me viđati još nekoliko godina", izjavio je Federer u intervjuu za "Gazeta delo sport".

U Monte Karlu posle trogodišnje pauze i osam trofeja u nizu, Rafael Nadal ponovo je osvojio titulu.Federer je rekao da nije iznenađen zbog toga.

"Ne, to me ni najmanje nije iznenadilo. Možda jeste vas novinare, ali ne i nas igrače. Momak koji je devet puta u karijeri osvojio Rolan Garos, devet titula u Monte Karlu, koji je dugo bio svetski 'broj jedan' nije izgubio kvalitet. Možda je navikao da se oporavlja brže posle povreda, ali za mene on će uvek biti igrač iz vrha i jedan od dvojice ili trojice najboljih na svetu", dodao je Federer.

Rekorder po broju osvojenih grend slem trofeja uporedio je rivalistvo sa Nadalom i Đokovićem. Zapravo, pokušao je...

"To nije za poređenje. Rafa je brzo eksplodirao, naši najbolji trenuci su se često poklapali, neke naše partije postale su istorijske, ali je, nažalost, i on pretpeo neke od najboljnijih poraza u karijeri. On je levoruk, pa me je terao da pronalazim raznorazna rešenja za njegovu igru. Recimo to ovako – u početku je Đoković bio igrač kojeg sam upoznavao u polufinalima, a Rafu u finalima, a sada je situacija drugačija zahvaljujući Novakovom napretku. Mislim da je rivalistvo sa Nadalom imlo veći uticaj na navijače".

Da li bi Federer voleo više u nastavku karijere da osvoji još jedan grend slem, 18. ukupno, ili olimpijsku zlatnu medalju, nakon što je to već učinio u paru sa Stenom Vavrinkom u Pekingu 2008. godine? Odgovor je veoma zanimljiv.

"Nemam odgovor na to pitanje, nemoguće ga je dati. Grend slemovi su najveći turniri i, recimo, moja pobeda na Rolan Garosu 2009. godine bila je nešto najuzbudljivije, čak i od trijumfa na Vimbldonu, jer sam je toliko dugo jurio. Sa druge strane, Olimijske igre održavaju se svake četiri godine, tu predstavljate svoju domovinu i na tom takmičenju učestvuju najbolji sportisti sveta... Stvarno ne mogu da odlučim šta bih više želeo! Hajde da vidimo šta će se dogoditi..."

Federer je upitan i da li se plaši za svoj život, budući da živimo u teškim vremenima i da su terorističke mete u poslednje vreme čak i sportska borilišta.

"Teroristički napad na Njujork dogodio se dan posle US Opena, napad u Parizu bio je neposredno posle turnira u Bersiju... Mi svi možemo biti mete, ali ne smemo da dozvolimo da strah ovlada našim umovima. Ja sam skoro svakodnevno u avionu, ali ne mogu da dozvolim sebi da se lišim normalnih stvari".

Da li je teško biti Rodžer Federer, sportska ikona?

"Bilo je mnogo sportista pre mene koji su bili popularni i još mnogo njih će biti posle mene. Naravno osežam se zadovoljno kada bilo čime što uradim izazovem pozitivnu reakciju. To samo znači da je moj trud i rad urodio plodom", istakao je Federer.

EDBERG vs LJUBIČIĆ
Rodžer Federer osvrnuo se i na različitost u pristupima trenera – bivšeg Stefana Edberga i sadašnjeg Ivana Ljubičića. "U pitanju su potpuno različiti pristupi. Stefan je bio sveobuhvatan, jer je brinuo i bio odgovoran za sve apekte mojih priprema. Ivan je drugačiji, tu je u pitanju i generacijska razlika, jer je on igrao sa većinom tenisera koji su i sada aktivni. Zbog toga on ima drugačiji metalni pristup, šire znanje i njegov dolazak u moj stručni štab bilo je baš ono što mi je trebalo u ovoj fazi".

Komentari / 0

Ostavite komentar