Анализа, видео: Нестао - Лео Меси! Елиминисана - Барселона! И тако седам пута...!

У 1.442 минута која су Барсу коштала елиминација из Лиге шампиона, најбољи играч света је имао учинак од једне асистенције и једног промашеног пенала!

Фудбал 29.04.2016 | 00:00
Анализа, видео: Нестао - Лео Меси! Елиминисана - Барселона! И тако седам пута...!

Могу ту да буду и Суарез и Нејмар, може иза њих да диригује и маестро Инијеста, могу Алвес и Алба да пробијају по боковима као ветрови, али када се све подвуче: Барселона зависи од Леа Месија! Искључиво од најбољег играча света. Када он нема дан, Суарез, Нејмар и компанија могу понекад да извуку ствар. Али у у најтежим испитима као што је топљење Симеонеове челичне арматуре, нема успеха ако нема правог Леа Месија. Фудбал је колективна игра осим кад имаш Месија…

Аргентинац је синоћ први пут после априла 2014. године завршио утакмицу без шута на гол. Занимљиво, и последњи пут му се то десило против Симеонеовог Атлетика у елиминацији из Лиге шампиона. Ако Меси заврши у кавезу, онда и протоивници могу да се надају слому Барселоне. Ако Месијево име не стоји на семафроу, онда се и Барса тресе због елиминације.

У последња три наврата када је Барселона освајала Лигу шампиона, Лео Меси је био главни разлог за то. У сва три наврата је био најбољи стрелац такмичења и носио Барсу до коначних тријумфа. Било да је то головима у финалима против Манчестер Јунајтеда или као у полуфиналу прошле сезоне када је поломио кичму Боатенгу у утакмици у којој су била затајила сва остала оружја Барсе.

Али када Меси заврши опкољен са свих страна и када га неким чудом отерају од гола, Барселони се црно пише. Ако не рачунамо сезону 2005/06 када је био повређен, у свакој следећој елиминацији Барселоне, Леов “нестанак” са терена је био главни разлог неуспеха.

Почело је елиминацијом од Ливерпула у пролеће 2007. године. На Енфилду је било 1:0 за Барсу голом Гудјонсена, али су Белами и Рисе ућуткали Камп Ноу у реваншу. Гол Дека није много значио Барси…

Следеће сезоне је Манчестер Јунајтед скинуо скалп Каталонцима у полуфиналу. Једини гол у двомечу је постигао Пол Сколс. Меси је у првом мечу замењен, у другом је одиргао свих 90 минута, али је био безопасан.

Следеће сезоне је Барса освојила Лигу шампиона. Меси је разнео Бајерн у четвртфиналу, потом их је судија у полуфиналу погурао против Челсија, а Меси је голом главом поред Фердинанда у финалу у Риму ставио тачку на наде Манчестер Јунајтеда. Ипак, следеће сезоне је опет ухваћен у замку… Мурињову. Интер је разбио Барсу у Милану 3:1 (једини гол је дао Педро), да би у реваншу на Камп Ноу са чувеним катанаћом изгубио дозвољеним минималцем и оверио финале. Једини гол је тада дао Пике.

Следеће сезоне, Барса се враћа на трон, а Меси је опет био незаустављив. Уништио је Реал у полуфиналу са два гола у Мадриду, а био је и стрелац у финалу против Манчестер Јунајтеда. Међутим, Барса опет није успела да одбрани трон. У полуфиналу је бољи био Челси. Дрогба је Плавцима донео минималац у првом мечу, а Меси је био главни кривац у реваншу за елиминацију. Бускетс и Инијеста су на полувремену донели Барси 2:0, Рамирес је на поечтку друго дела игре смањио, а Меси је у 49. минуту пропустио шансу утакмице. Промашио је за 3:1 са беле тачке и Барса је испала. Асистирао је Инијести за гол и то му је једина асистенција у седам двомеча (дакле, 14 утакмица) Лиге шампиона у којима је Барса елиминисана!

У сезони 2012/13, Барсин скалп је скинула Хејнкесова машинерија из Минхена са укупних 7:0 у два меча. Лео се није видео на терену у та два меча.

Коначно, у пролеће 2014. године је и Чоло Симеоне са Атлетиком нашао начин да заустави Месија и да Барселони веже ноге. На Камп Ноу је било 1:1, а стрелац за Барселону је био Нејмар. У реваншу је Атлетико славио минималцем, а Меси није имао ни шут ка голу! Синоћ је Симеоне опет нашао начин да закључа Месија.

Када се подвуче црта, у утакмицама у којима је Барселона елиминисана из Лиге шампиона, Лео Меси је провео на терену 1.442 минута и није постигао гол. Уписао је једну асистенцију и један промашени пенал. Ако Меси не наштелује нишанске спарве у Лиги шампиона, Барса је ипак сано тим састваљен од људских бића који има своје слабости и може да буде елиминисан. “Само” треба наћи начин да се заустави најбољи играч света… То се отприлике дешава два пута у три године.

Коментари / 0

Оставите коментар