Analiza, video: Nestao - Leo Mesi! Eliminisana - Barselona! I tako sedam puta...!

U 1.442 minuta koja su Barsu koštala eliminacija iz Lige šampiona, najbolji igrač sveta je imao učinak od jedne asistencije i jednog promašenog penala!

Fudbal 29.04.2016 | 00:00
Analiza, video: Nestao - Leo Mesi! Eliminisana - Barselona! I tako sedam puta...!

Mogu tu da budu i Suarez i Nejmar, može iza njih da diriguje i maestro Inijesta, mogu Alves i Alba da probijaju po bokovima kao vetrovi, ali kada se sve podvuče: Barselona zavisi od Lea Mesija! Isključivo od najboljeg igrača sveta. Kada on nema dan, Suarez, Nejmar i kompanija mogu ponekad da izvuku stvar. Ali u u najtežim ispitima kao što je topljenje Simeoneove čelične armature, nema uspeha ako nema pravog Lea Mesija. Fudbal je kolektivna igra osim kad imaš Mesija…

Argentinac je sinoć prvi put posle aprila 2014. godine završio utakmicu bez šuta na gol. Zanimljivo, i poslednji put mu se to desilo protiv Simeoneovog Atletika u eliminaciji iz Lige šampiona. Ako Mesi završi u kavezu, onda i protoivnici mogu da se nadaju slomu Barselone. Ako Mesijevo ime ne stoji na semafrou, onda se i Barsa trese zbog eliminacije.

U poslednja tri navrata kada je Barselona osvajala Ligu šampiona, Leo Mesi je bio glavni razlog za to. U sva tri navrata je bio najbolji strelac takmičenja i nosio Barsu do konačnih trijumfa. Bilo da je to golovima u finalima protiv Mančester Junajteda ili kao u polufinalu prošle sezone kada je polomio kičmu Boatengu u utakmici u kojoj su bila zatajila sva ostala oružja Barse.

Ali kada Mesi završi opkoljen sa svih strana i kada ga nekim čudom oteraju od gola, Barseloni se crno piše. Ako ne računamo sezonu 2005/06 kada je bio povređen, u svakoj sledećoj eliminaciji Barselone, Leov “nestanak” sa terena je bio glavni razlog neuspeha.

Počelo je eliminacijom od Liverpula u proleće 2007. godine. Na Enfildu je bilo 1:0 za Barsu golom Gudjonsena, ali su Belami i Rise ućutkali Kamp Nou u revanšu. Gol Deka nije mnogo značio Barsi…

Sledeće sezone je Mančester Junajted skinuo skalp Kataloncima u polufinalu. Jedini gol u dvomeču je postigao Pol Skols. Mesi je u prvom meču zamenjen, u drugom je odirgao svih 90 minuta, ali je bio bezopasan.

Sledeće sezone je Barsa osvojila Ligu šampiona. Mesi je razneo Bajern u četvrtfinalu, potom ih je sudija u polufinalu pogurao protiv Čelsija, a Mesi je golom glavom pored Ferdinanda u finalu u Rimu stavio tačku na nade Mančester Junajteda. Ipak, sledeće sezone je opet uhvaćen u zamku… Murinjovu. Inter je razbio Barsu u Milanu 3:1 (jedini gol je dao Pedro), da bi u revanšu na Kamp Nou sa čuvenim katanaćom izgubio dozvoljenim minimalcem i overio finale. Jedini gol je tada dao Pike.

Sledeće sezone, Barsa se vraća na tron, a Mesi je opet bio nezaustavljiv. Uništio je Real u polufinalu sa dva gola u Madridu, a bio je i strelac u finalu protiv Mančester Junajteda. Međutim, Barsa opet nije uspela da odbrani tron. U polufinalu je bolji bio Čelsi. Drogba je Plavcima doneo minimalac u prvom meču, a Mesi je bio glavni krivac u revanšu za eliminaciju. Buskets i Inijesta su na poluvremenu doneli Barsi 2:0, Ramires je na poečtku drugo dela igre smanjio, a Mesi je u 49. minutu propustio šansu utakmice. Promašio je za 3:1 sa bele tačke i Barsa je ispala. Asistirao je Inijesti za gol i to mu je jedina asistencija u sedam dvomeča (dakle, 14 utakmica) Lige šampiona u kojima je Barsa eliminisana!

U sezoni 2012/13, Barsin skalp je skinula Hejnkesova mašinerija iz Minhena sa ukupnih 7:0 u dva meča. Leo se nije video na terenu u ta dva meča.

Konačno, u proleće 2014. godine je i Čolo Simeone sa Atletikom našao način da zaustavi Mesija i da Barseloni veže noge. Na Kamp Nou je bilo 1:1, a strelac za Barselonu je bio Nejmar. U revanšu je Atletiko slavio minimalcem, a Mesi nije imao ni šut ka golu! Sinoć je Simeone opet našao način da zaključa Mesija.

Kada se podvuče crta, u utakmicama u kojima je Barselona eliminisana iz Lige šampiona, Leo Mesi je proveo na terenu 1.442 minuta i nije postigao gol. Upisao je jednu asistenciju i jedan promašeni penal. Ako Mesi ne našteluje nišanske sparve u Ligi šampiona, Barsa je ipak sano tim sastvaljen od ljudskih bića koji ima svoje slabosti i može da bude eliminisan. “Samo” treba naći način da se zaustavi najbolji igrač sveta… To se otprilike dešava dva puta u tri godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar