Партизан: Ми играмо Еврокуп!

Ако се обистине најаве КК Меге да ће уступити место Партизану у Еврокупу, црно-бели немају дилему.

Кошарка 21.04.2016 | 17:40
Партизан: Ми играмо Еврокуп!

Кошаркашки клуб Партизан ће играти Еврокуп!

То је суштина састанка челника клуба из Хумске после свих притисака, мишљења и чега све не из Кошаркашког савеза Србије, који се нашао између две ватре - ФИБА Европе и Евролиге, незванично сазнаје МОНДО у трофејном београдском клубу.

Наравно, црно-бели ће играти Еврокуп ако се КК Мега одрекне права на учешће у том такмичењу, али, с обзиром на раније најаве менаџера и, према сопственом признању, "председника клуба навијача Мега Лекса" Мишка Ражнатовића (који, неформално, води клуб) да постоји могућност да Партизан игра Еврокуп, као и на то што је КСС Драган Ђилас тражио од Партизана да се изјасни баш о овом питању, онда је јасно да ће трофејни клуб изабрати такмичење под окриљем предузећа ЕЦА.

Спортски директор Партизана Драган Тодорић у изјави за "Курир" потврдио је да је одлкука клуба да игра Ецрокуп, понављајући да су београдски црно-бели, одлучили да гледају пре свега свој интерес.

"Свих 12 клубова АБА лиге ставило је потпис да ће играти Евролигу и Еврокуп и није ми јасно зашто се сада прави подела да неки могу да бити учесници једног такмичења, док други не могу иако је све то у пакету. Једног дана такав проблем може да задеси и Звезду и због тога сматрам да сви треба да имамо заједнички став", рекао је Тодорић и нагласио:

"Спремни смо на све, па и на то да будемо искључени из Савеза. Ми смо у прошлости неколико пута радили у корист КСС, а на своју штету и копља су ломили преко нас. Овог пута смо одлучили да гледамо своје интересе. ФИБА нема правних основа да уцењује клубове и да прети разним суспензијама и сигуран сам да ће овај сукоб бити разрешен у институцијама које нису везане за кошарку".

КСС је пре неколико дана најавио суспензију за клубове који се успротиве његовом мишљењу и жељи, али то Партизан и не брине много. Једино домаће такмичење из кога Партизан може да буде изузет јесте Куп Радивоја Кораћа, додуше, могући су још неки видови санкција (регистрација играча, млађе категорије...).

Ђилас је у честим јавним наступима претходних дана истицао да "није у питању само Партизан" (односно, Еврокуп), већ и други клубови. Из тога се може протумачити да ФИБА не инсистира само на Еврокупу као "спорном такмичењу", већ да је незадовољна што су сви клубови АБА лиге потписали споразум са ЕЦА, а то значи да је незадовољна и ставовима како те регионалне лиге, тако и свим клубовима (Црвена звезда, Мега, Металац из Србије).

Да није тако, логично питање, па зашто онда Кошаркашки савез БиХ "цима" Игокеу или Кошаркапки савез Македонију то исто ради са МЗТ-ом кад они не играју ништа?

Што се тиче условљавања ФИБА Европе да ће Савези чији се клубови оглуше о њене захтеве бити избачени са великих такмичења, у КК Партизан се питају: а са којег то ове године?

Суспензија може да ступи на снагу тек од следеће, а до тада ће проћи и олимпијски квалификациони турнир (чији би Београд требало да буде домаћин), као и Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, гласи одговор из Партизана.

Важна чињеница је да и Црвена звезда Телеком стала уз Партизан. Пре свега због својих интереса, јер у целом овом галиматијасу на релацији ФИБА - Евролига, постоје тумачења и да "непослушнима" виси учешће и у Евролиги.

"За разлику од Партизана, Звезда у овом случају подржава став Партизана и његову одлуку да игра Еврокуп. Тако ћемо поставити наш приступ. Да је Партизан у ситуацији Звезде, не би нас вероватно подржао, али ми ћемо искрено подржати његов став и то је наш приступ", рекао је први човек Звезде Небојша Човић у среду увече за РТС.

Коментари / 0

Оставите коментар