Partizan: Mi igramo Evrokup!

Ako se obistine najave KK Mege da će ustupiti mesto Partizanu u Evrokupu, crno-beli nemaju dilemu.

Košarka 21.04.2016 | 17:40
Partizan: Mi igramo Evrokup!

Košarkaški klub Partizan će igrati Evrokup!

To je suština sastanka čelnika kluba iz Humske posle svih pritisaka, mišljenja i čega sve ne iz Košarkaškog saveza Srbije, koji se našao između dve vatre - FIBA Evrope i Evrolige, nezvanično saznaje MONDO u trofejnom beogradskom klubu.

Naravno, crno-beli će igrati Evrokup ako se KK Mega odrekne prava na učešće u tom takmičenju, ali, s obzirom na ranije najave menadžera i, prema sopstvenom priznanju, "predsednika kluba navijača Mega Leksa" Miška Ražnatovića (koji, neformalno, vodi klub) da postoji mogućnost da Partizan igra Evrokup, kao i na to što je KSS Dragan Đilas tražio od Partizana da se izjasni baš o ovom pitanju, onda je jasno da će trofejni klub izabrati takmičenje pod okriljem preduzeća ECA.

Sportski direktor Partizana Dragan Todorić u izjavi za "Kurir" potvrdio je da je odlkuka kluba da igra Ecrokup, ponavljajući da su beogradski crno-beli, odlučili da gledaju pre svega svoj interes.

"Svih 12 klubova ABA lige stavilo je potpis da će igrati Evroligu i Evrokup i nije mi jasno zašto se sada pravi podela da neki mogu da biti učesnici jednog takmičenja, dok drugi ne mogu iako je sve to u paketu. Jednog dana takav problem može da zadesi i Zvezdu i zbog toga smatram da svi treba da imamo zajednički stav", rekao je Todorić i naglasio:

"Spremni smo na sve, pa i na to da budemo isključeni iz Saveza. Mi smo u prošlosti nekoliko puta radili u korist KSS, a na svoju štetu i koplja su lomili preko nas. Ovog puta smo odlučili da gledamo svoje interese. FIBA nema pravnih osnova da ucenjuje klubove i da preti raznim suspenzijama i siguran sam da će ovaj sukob biti razrešen u institucijama koje nisu vezane za košarku".

KSS je pre nekoliko dana najavio suspenziju za klubove koji se usprotive njegovom mišljenju i želji, ali to Partizan i ne brine mnogo. Jedino domaće takmičenje iz koga Partizan može da bude izuzet jeste Kup Radivoja Koraća, doduše, mogući su još neki vidovi sankcija (registracija igrača, mlađe kategorije...).

Đilas je u čestim javnim nastupima prethodnih dana isticao da "nije u pitanju samo Partizan" (odnosno, Evrokup), već i drugi klubovi. Iz toga se može protumačiti da FIBA ne insistira samo na Evrokupu kao "spornom takmičenju", već da je nezadovoljna što su svi klubovi ABA lige potpisali sporazum sa ECA, a to znači da je nezadovoljna i stavovima kako te regionalne lige, tako i svim klubovima (Crvena zvezda, Mega, Metalac iz Srbije).

Da nije tako, logično pitanje, pa zašto onda Košarkaški savez BiH "cima" Igokeu ili Košarkapki savez Makedoniju to isto radi sa MZT-om kad oni ne igraju ništa?

Što se tiče uslovljavanja FIBA Evrope da će Savezi čiji se klubovi ogluše o njene zahteve biti izbačeni sa velikih takmičenja, u KK Partizan se pitaju: a sa kojeg to ove godine?

Suspenzija može da stupi na snagu tek od sledeće, a do tada će proći i olimpijski kvalifikacioni turnir (čiji bi Beograd trebalo da bude domaćin), kao i Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, glasi odgovor iz Partizana.

Važna činjenica je da i Crvena zvezda Telekom stala uz Partizan. Pre svega zbog svojih interesa, jer u celom ovom galimatijasu na relaciji FIBA - Evroliga, postoje tumačenja i da "neposlušnima" visi učešće i u Evroligi.

"Za razliku od Partizana, Zvezda u ovom slučaju podržava stav Partizana i njegovu odluku da igra Evrokup. Tako ćemo postaviti naš pristup. Da je Partizan u situaciji Zvezde, ne bi nas verovatno podržao, ali mi ćemo iskreno podržati njegov stav i to je naš pristup", rekao je prvi čovek Zvezde Nebojša Čović u sredu uveče za RTS.

Komentari / 0

Ostavite komentar