Годишњица страдања Срба на Мајевици

На бијељинском градском гробљу на Пучилама данас је, уз присуство високих званица, свештенства, породица погинулих и великог броја грађана, освештан споменик за 204 погинула борца Војске Републике Српске са подручја Тузле, од којих су 33 убијена на данашњи дан 1993. године бранећи српску земљу на Бањ брду.

Република Српска 21.04.2016 | 16:40
Годишњица страдања Срба на Мајевици

Навршиле су се 23 године од страдања Срба на Мајевици. 21. априла 1993. у једном дану погинула су 33 припадника Друге мајевичке пјешадијске бригаде, од којих један још није пронађен, рањена су 32 борца и 13 их је заробљено.

Милена Секулић из Тузле изгубила је мужа. "Ја сам учесник у рату. Као медицинска сестра на Мајевици била сам свједок, то је страшно, то се никад не заборавља, не брише се из сјећања и не описује ријечима", прича Милена.

Сандра Мирковић имала је шест мјесеци када је остала без оца који је погинуо на ратишту 21. априла. Каже, тужна је, али и поносна на оца који је живот дао за Републику Српску."Мој отац јерадио у Специјалној антитерористичкој јединици у Београду. Био је полицајац, обожавао је свој посао, а ја сам одлучила да уписем криминалистичко-полицијску академију њему у част", истиче Сандра Мирковић, кћерка погинулог борца.

Српски борци из тузланског краја већ на почетку сукоба у БиХ изгубили су своја огњишта, али ипак остали на бранику Српске и слободе српског народа, поручено је са мјеста освештања споменика.

"Борили смо се на српској територији бранећи своје куће, огњишта и породице, мада кроз муслиманску штампу се протура да смо ми агресори. Не можемо бити агресори када су на нашој српској територији породице изгинуле, а куће спаљене", прича Боривоје Ђокић, некадашњи ратни командант.

"Ради се о људима који су у првим данима сукоба остали без највећих материјалних вриједности, али то их није деморалисало, напроитив, дало им је додатну снагу да наставе борбу за слободу српског народа и стварање Републике Српске", истакао је генерал Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

За подизање споменика 15.000 КМ обезбиједила је локална заједница. Вијенце на споменик положиле су делегације народних посланика, представници борачких организација, полиције и Оружаних снага.

Погледајте прилог БН телевизије:

БН телевизија

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Домана

21.04.2016 17:00

БРАЦО ! Нека вам је Вјецна Слава и ХВАЛА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потомак Цице ДразеИИИ

21.04.2016 18:38

СРБИ ЈУНАЦИ Српске Мајевице Некавамје Вецна Слава И ХВАЛА,АМИН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вид

22.04.2016 00:45

Несрецници, страдали сте да би данас највеци сљам радио по овој биједној земљи ста и кад му се дигне да ради. Страдали сте да би имали упропастену привреду, здравство, искорумпирану и кукавицку полицију, осрамоцено и заглупљено образовање. Страдали сте да би данас зивјела стока. И не само ви него и сви остали који су страдали са свих страна. Нека вам је лака црна земља свима!

ОДГОВОРИТЕ