Godišnjica stradanja Srba na Majevici

Na bijeljinskom gradskom groblju na Pučilama danas je, uz prisustvo visokih zvanica, sveštenstva, porodica poginulih i velikog broja građana, osveštan spomenik za 204 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja Tuzle, od kojih su 33 ubijena na današnji dan 1993. godine braneći srpsku zemlju na Banj brdu.

Republika Srpska 21.04.2016 | 16:40
Godišnjica stradanja Srba na Majevici

Navršile su se 23 godine od stradanja Srba na Majevici. 21. aprila 1993. u jednom danu poginula su 33 pripadnika Druge majevičke pješadijske brigade, od kojih jedan još nije pronađen, ranjena su 32 borca i 13 ih je zarobljeno.

Milena Sekulić iz Tuzle izgubila je muža. "Ja sam učesnik u ratu. Kao medicinska sestra na Majevici bila sam svjedok, to je strašno, to se nikad ne zaboravlja, ne briše se iz sjećanja i ne opisuje riječima", priča Milena.

Sandra Mirković imala je šest mjeseci kada je ostala bez oca koji je poginuo na ratištu 21. aprila. Kaže, tužna je, ali i ponosna na oca koji je život dao za Republiku Srpsku."Moj otac jeradio u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici u Beogradu. Bio je policajac, obožavao je svoj posao, a ja sam odlučila da upisem kriminalističko-policijsku akademiju njemu u čast", ističe Sandra Mirković, kćerka poginulog borca.

Srpski borci iz tuzlanskog kraja već na početku sukoba u BiH izgubili su svoja ognjišta, ali ipak ostali na braniku Srpske i slobode srpskog naroda, poručeno je sa mjesta osveštanja spomenika.

"Borili smo se na srpskoj teritoriji braneći svoje kuće, ognjišta i porodice, mada kroz muslimansku štampu se protura da smo mi agresori. Ne možemo biti agresori kada su na našoj srpskoj teritoriji porodice izginule, a kuće spaljene", priča Borivoje Đokić, nekadašnji ratni komandant.

"Radi se o ljudima koji su u prvim danima sukoba ostali bez najvećih materijalnih vrijednosti, ali to ih nije demoralisalo, naproitiv, dalo im je dodatnu snagu da nastave borbu za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske", istakao je general Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Za podizanje spomenika 15.000 KM obezbijedila je lokalna zajednica. Vijence na spomenik položile su delegacije narodnih poslanika, predstavnici boračkih organizacija, policije i Oružanih snaga.

Pogledajte prilog BN televizije:

BN televizija

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Domana

21.04.2016 17:00

BRACO ! Neka vam je Vjecna Slava i HVALA .

ODGOVORITE
Name

Potomak Cice DrazeIII

21.04.2016 18:38

SRBI JUNACI Srpske Majevice Nekavamje Vecna Slava I HVALA,AMIN!

ODGOVORITE
Name

Vid

22.04.2016 00:45

Nesrecnici, stradali ste da bi danas najveci sljam radio po ovoj bijednoj zemlji sta i kad mu se digne da radi. Stradali ste da bi imali upropastenu privredu, zdravstvo, iskorumpiranu i kukavicku policiju, osramoceno i zaglupljeno obrazovanje. Stradali ste da bi danas zivjela stoka. I ne samo vi nego i svi ostali koji su stradali sa svih strana. Neka vam je laka crna zemlja svima!

ODGOVORITE