Београд - Бањалука: Нема граница за бициклисте!

За два дана страртоваће 10. јубиларна бициклистичка трка "Београд - Бањалука", на којој ће учествовати 130 такмичера из 20 држава свијета. "Бициклисти ће без заустављања прећи границу између Србије и БиХ".

Остали спортови 21.04.2016 | 19:00
Београд - Бањалука: Нема граница за бициклисте!

У суботу са београдског Трга републике у 12. 30 часова кренуће трка "Београд - Бањалука", коју је прошле године Међународна асоцијација организатора бициклистичких трка (АИОЦЦ) уврстила међу 100 најбољих на планети.

Владимир Куваља, директор трке на конференцији за штампу најприје се захвалио новинарима, спонзорима и свим градовима који су помогли у реализацији јубиларне 10. трке.

"По десети пут организујемо трку Београд - Бањалука, која је била раније квалификациона за Олимпијске игре и у Пекингу и у Лондону, а и сад је за Рио де Жанеиро. Привукли смо велику пажњу бициклиста из 20 свјетских земаља и очекујемо важан спортски догађај", рекао је Куваља и додао да ће дио трке бити директно преношен на Радио-телевизији Републике Српске.

Циљ прве трке послије одласка из Београда је након 130 километара у Бијељини око 16 часова.

"Морам да напоменем да гранични прелаз између Србије и БиХ Павловића мост бициклисти ће проћи без заустављања што је показатељ да спорт спаја државе и народе што је и основа комплетне манифестације. Послије Бијељине, караван бициклиста се сели у Теслић, а затим иде преко Тешња односно Јелаха, Добоја, Дервенте, Прњавора, Лакташа и послије 160 км улазе у Бањалуку. Посљедњих 40 километара кружиће улицама Бањалуке, од Малте до Булевара".

Додао је да очекује да ће спринтери бити на побједничким постољима.

"Долази нам италијанска екипа Генолини, јако квалитетна селекција Грчке, Србија има снажан тим, Аустријанци...Не знамо ко ће да побиједи, тимови долазе са најбољим такмичарима, обје етапе су спринтерске и вјерујем да ће спринтери доминирати".

Прослављени бањалучки бициклиста Тихомир Куваља је нагласио да је спортска манифестација једна од највећих у БиХ и Србији.

"Бодује се за свјетску ранг - листу и за олимпијску норму, а ту је свакако и престиж међу самим такмичарима. Прошле зиме смо сврстани међу 100 најбољих у свијету, поред нас на цијелом Балкану само је још трка у Турској међу најбољима, што нам даје посебан значај. Ове године су баш сви дали велику подршку трци и хвала свима. Такође, трку ће пратити и око 200.000 гледалаца кроз све ове градове".

Испред Министарства породице, омладине и спорта јавности се обратила министарка Јасминка Давидовић рекавши да је Влада РС трку "Београд - Бањалука" уврстила на списак манифестација од посебног значаја за РС.

"Финансираћемо је у складу са значајем и са финансијским могућностима нашег Министарства. Важно је што овом трком појачавамо специјалне и паралелне везе Србије и РС, која се овом трком додатно промовише на свјетској и европској мапи. Осим тога, промовишемо значај спорта и здравог живота за младе и дјецу. Позивам грађане Бањалуке дођу у што већем броју и дочекају спортисте".

И Милош Букејловић, представник града Добоја, истакао је да су Добојлије почаствоване што ће 10 трка "Београд - Бањалука" проћи кроз њихов град и да због тога осјећају обавезу да као добри домаћини дочекају своје госте.

"Желимо да наша организација буде на високом нивоу и да ћемо и у будућности бити укључени у организацију трке. Срећан сам посебно што трка има и хуманитарну ноту и то Град Добој увијек подржава.

Испред спонзора трке, најприје је ријеч узела портпаролка компаније м:тел Милица Стојаковић, који је подсјетила да је м:тел друштвено одговорна компанија која помаже готово све спортске манифестације, спортске клубове и различите турнире.

"Зато није било никакве сумње да ћемо поново подржати трку 'Београд - Бањалука'. Навијамо за организаторе, надам се само да киша неће покварити спектакл. Такође, ове године компанија м:тел је припремила награду за побједника", додала је Стојаковићева.

Други спонзор бициклистичке манифестације је Бањалучка пивара.

"Дужи низ година подржавамо ову манифестацију, постали смо и пријатељи, а не само партнери и спонзори трке. Сама трка је јако битна за промоцију града и државе и честитам организаторима јубилеј. Ако нас послуже временске прилике, припремили смо нека изненађења за наше најмлађе суграђане. На крају, желим много среће свим такмичарима", рекла је Милка Станивуковић, портпаролка Бањалучке пиваре.

Коментари / 0

Оставите коментар