Beograd - Banjaluka: Nema granica za bicikliste!

Za dva dana strartovaće 10. jubilarna biciklistička trka "Beograd - Banjaluka", na kojoj će učestvovati 130 takmičera iz 20 država svijeta. "Biciklisti će bez zaustavljanja preći granicu između Srbije i BiH".

Ostali sportovi 21.04.2016 | 19:00
Beograd - Banjaluka: Nema granica za bicikliste!

U subotu sa beogradskog Trga republike u 12. 30 časova krenuće trka "Beograd - Banjaluka", koju je prošle godine Međunarodna asocijacija organizatora biciklističkih trka (AIOCC) uvrstila među 100 najboljih na planeti.

Vladimir Kuvalja, direktor trke na konferenciji za štampu najprije se zahvalio novinarima, sponzorima i svim gradovima koji su pomogli u realizaciji jubilarne 10. trke.

"Po deseti put organizujemo trku Beograd - Banjaluka, koja je bila ranije kvalifikaciona za Olimpijske igre i u Pekingu i u Londonu, a i sad je za Rio de Žaneiro. Privukli smo veliku pažnju biciklista iz 20 svjetskih zemalja i očekujemo važan sportski događaj", rekao je Kuvalja i dodao da će dio trke biti direktno prenošen na Radio-televiziji Republike Srpske.

Cilj prve trke poslije odlaska iz Beograda je nakon 130 kilometara u Bijeljini oko 16 časova.

"Moram da napomenem da granični prelaz između Srbije i BiH Pavlovića most biciklisti će proći bez zaustavljanja što je pokazatelj da sport spaja države i narode što je i osnova kompletne manifestacije. Poslije Bijeljine, karavan biciklista se seli u Teslić, a zatim ide preko Tešnja odnosno Jelaha, Doboja, Dervente, Prnjavora, Laktaša i poslije 160 km ulaze u Banjaluku. Posljednjih 40 kilometara kružiće ulicama Banjaluke, od Malte do Bulevara".

Dodao je da očekuje da će sprinteri biti na pobjedničkim postoljima.

"Dolazi nam italijanska ekipa Genolini, jako kvalitetna selekcija Grčke, Srbija ima snažan tim, Austrijanci...Ne znamo ko će da pobijedi, timovi dolaze sa najboljim takmičarima, obje etape su sprinterske i vjerujem da će sprinteri dominirati".

Proslavljeni banjalučki biciklista Tihomir Kuvalja je naglasio da je sportska manifestacija jedna od najvećih u BiH i Srbiji.

"Boduje se za svjetsku rang - listu i za olimpijsku normu, a tu je svakako i prestiž među samim takmičarima. Prošle zime smo svrstani među 100 najboljih u svijetu, pored nas na cijelom Balkanu samo je još trka u Turskoj među najboljima, što nam daje poseban značaj. Ove godine su baš svi dali veliku podršku trci i hvala svima. Takođe, trku će pratiti i oko 200.000 gledalaca kroz sve ove gradove".

Ispred Ministarstva porodice, omladine i sporta javnosti se obratila ministarka Jasminka Davidović rekavši da je Vlada RS trku "Beograd - Banjaluka" uvrstila na spisak manifestacija od posebnog značaja za RS.

"Finansiraćemo je u skladu sa značajem i sa finansijskim mogućnostima našeg Ministarstva. Važno je što ovom trkom pojačavamo specijalne i paralelne veze Srbije i RS, koja se ovom trkom dodatno promoviše na svjetskoj i evropskoj mapi. Osim toga, promovišemo značaj sporta i zdravog života za mlade i djecu. Pozivam građane Banjaluke dođu u što većem broju i dočekaju sportiste".

I Miloš Bukejlović, predstavnik grada Doboja, istakao je da su Dobojlije počastvovane što će 10 trka "Beograd - Banjaluka" proći kroz njihov grad i da zbog toga osjećaju obavezu da kao dobri domaćini dočekaju svoje goste.

"Želimo da naša organizacija bude na visokom nivou i da ćemo i u budućnosti biti uključeni u organizaciju trke. Srećan sam posebno što trka ima i humanitarnu notu i to Grad Doboj uvijek podržava.

Ispred sponzora trke, najprije je riječ uzela portparolka kompanije m:tel Milica Stojaković, koji je podsjetila da je m:tel društveno odgovorna kompanija koja pomaže gotovo sve sportske manifestacije, sportske klubove i različite turnire.

"Zato nije bilo nikakve sumnje da ćemo ponovo podržati trku 'Beograd - Banjaluka'. Navijamo za organizatore, nadam se samo da kiša neće pokvariti spektakl. Takođe, ove godine kompanija m:tel je pripremila nagradu za pobjednika", dodala je Stojakovićeva.

Drugi sponzor biciklističke manifestacije je Banjalučka pivara.

"Duži niz godina podržavamo ovu manifestaciju, postali smo i prijatelji, a ne samo partneri i sponzori trke. Sama trka je jako bitna za promociju grada i države i čestitam organizatorima jubilej. Ako nas posluže vremenske prilike, pripremili smo neka iznenađenja za naše najmlađe sugrađane. Na kraju, želim mnogo sreće svim takmičarima", rekla je Milka Stanivuković, portparolka Banjalučke pivare.

Komentari / 0

Ostavite komentar