У БиХ неувезано више од милион година стажа

Према подацима синдиката у Босни и Херцеговини, радницима није увезано више од милион година радног стажа, за шта ће бити неопходно обезбиједити више од 850 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 12.04.2016 | 13:05
У БиХ неувезано више од милион година стажа

Закључно са 2014. годином, у Федерацији је неувезано око 750.000 година радног стажа, док је у Републици Српској то, према подацима Савеза синдиката Републике Српске, нешто више од 280.000 година.

Иако је тешко, па и готово немогуће утврдити тачан број неувезаних година радног стажа, једно је сигурно да овом динамиком то питање неће бити ријешено у догледно вријеме.

За разлику од синдиката, власт у ФБиХ има другу рачуницу и тврде да се ради о дупло мањој цифри, а како је рекао Веско Дрљача, федерални министар рада и социјалне политике, "за увезивање стажа, ако се доприноси буду уплаћивали на законом гарантовани минималац, потребна су 452 милиона КМ".

Велка Оџаковић, генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске каже да се сваке године за социјално збрињавање радника издваја мање средстава и да ће бити потребно доста времена да се то питање ријеши.

"Радницима којима до пензије недостаје година, двије или три, стаж се хитно повезује, и то иде мало брже. Међутим, оним људима којима треба више, то иде веома споро. До сада је то требало да буде завршено, али још није због недостатка средстава", рекла је Оџаковићева.

Саговорници с којима смо разговарали тврде да је нешто мало боља ситуација у Републици Српској када је у питању увезивање стажа, али да је то далеко од доброга, јер већ годинама уназад и у Републици Српској и у ФБиХ број радника којима је неповезан радни стаж стагнира.

Процјењује се да на нивоу цијеле Босне и Херцеговине најмање 50.000 радника има проблеме с неувезаним радним стажом, због чега многи не могу ни да помишљају да оду у пензију.

Према Акционом плану ФБиХ за реализацију Реформске агенде за период 2015 - 2018. година, закон о увезивању радног стажа требало је да буде усвојен у октобру прошле године и ступи на снагу 1. јануара ове године, међутим то још није урађено, закон је у преднацрту, а када ће угледати свјетло дана - није познато.

У Републици Српској нема посебног закона на основу којег се увезује радни стаж радницима који су у процесу стечаја, ликвидације и приватизације предузећа остали без посла. Проблем се дијелом рјешава кроз Програм Владе Српске о социјалном збрињавању радника, који постоји још од 2004. године, а "односи се на бивша државна предузећа, а.д. и земљорадничке задруге".

"Кроз Програм социјалног збрињавања за хиљаде и хиљаде људи увезан је стаж, тако што је то урадила држава, умјесто послодавца и за те људе уплатила више од 100 милиона КМ. То није довољно, али из године у годину број се смањује. У почетку када је кретао тај програм било је далеко више људи с неповезаним стажом него што је данас", рекао је Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске.

Оно што представља велики проблем је и чињеница да и данас велики број послодаваца не плаћа доприносе, а посебан проблем је што то не раде и институције јавног сектора.

"Када би се стало с праксом да послодавци не уплаћују доприносе редовно, онда бисмо могли говорити о томе када ће се то ријешити. Ако се будемо односили овако као сада, онда то питање никада неће бити ријешено", рекла је Оџаковићева.

Иначе, неуплаћивање доприноса је кривично дјело. Међутим, до данас због тога није одговарао нико, па чак ни директори јавних институција који мјесецима не плаћају доприносе на плате.

"Томе се мора стати у крај и једном пресјећи, па онај ко може плаћати, нека настави пословати, а онај који не може, нека затвара. Кроз измјене Кривичног закона, неуплаћивање доприноса је кривично дјело, али то се не реализује нити ко реагује на то", кажу у Савезу синдиката Републике Српске.

(Н.Н.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дјецко

12.04.2016 11:26

Хахахаххаа најјаци смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банана стате

12.04.2016 12:21

Држава по мјери лопова политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лујица

12.04.2016 12:47

ФОНД ПИО није у слузби градјана и пензионера и оних који издвајају средства уплатама у ту институцују јер исти опструисе права по основу ПИА, градјанима гдје се неко право на остварење цека И по цетри пет година, треба га реформисати или укинути.

ОДГОВОРИТЕ