"Спасавали своје пулене кредитима ИРБ"

Партија демократског прогреса очекује од надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Тражимо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 21.04.2016 | 11:31
"Спасавали своје пулене кредитима ИРБ"

АФЕРА „125“

„Упитни кредити ИРБ по одлуци Владе“

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске је кроз врло упитну линију „Зајмови за правна лица која одреди Влада Српске“ за кратко вријеме одобрила више од 55 милиона КМ. Новац је углавном искориштен да, бар на одређен период, спаси фирме које не испуњавају услове за комерцијалне кредите.

Највише новца отишло је за гашење пожара у јавним предузећима, из којих су исисане паре, али се новац успут, по ексклузивним правима, нашао и за приватне фирме. Ова кредитна линија укинута је крајем прошле године, а грејс период још увијек траје.

Очигледно је да је ова линија послужила само за финансирање одређених предузећа блиских власти, али и јавног сектора, у власништву Владе. Било би логично да су средства пласирана фирмама које могу с тим новцем да преброде тешкоће због којих се задужују и које могу да обезбиједе враћање кредита, а не фирмама које ће с тим средствима само краткорочно одгодити проблеме и онда неће моћи измиривати обавезе по том кредиту. Међутим, Влада Српске је одлучила другачије.

Највећи износ из ове кредитне линије добили су предузеће „Путеви Републике Српске“ – 12,6 милиона марака, бањалучка „Топлана“ 7,8 милиона КМ, „Електрокрајина“ Бањалука шест милиона КМ, те „Алумина“ из Зворника и Клинички центар Бањалука по пет милиона КМ.

Велики број зајмова су добиле здравствене установе. Међутим, зајам су искористиле и компаније попут “Микроелектронике” која је добила 1,35 милиона КМ, “Нова ДИ Врбас” – 6,5 милиона,

Највећи износ “повукло” је Јавно предузеће “Путеви РС” у износу од 12,6 милиона марака, а празне ЈП „Робне резерве“ добиле су пола милиона КМ, док је ЈП „Никола Тесла“ који је ионако ојадио Српску добио 250.000 КМ. Ова фирма већ има подигнут кредит у ИРБ РС у износу од пет милиона марака.

Универзитетска болница Фоча подигла је кредит од три милиона марака, док су болница “Свети апостол Лука” Добој и Болница Источно Сарајево узеле кредите од по два милиона марака. Приједорска “Топлана” се задужила 1,8 милиона марака по овој кредитној линији, а Завод “Орао” Бијељина 1,1 милион марака. По милион марака “повукли” су болница “Младен Стојановић” Приједор и опет Болница Источно Сарајево, те Институт за испитивање материјала и конструкција Републике Српске.

Средства по овој кредитној линији добили су и Дом пензионера Бањалука – 700.000 КМ и “Енергоинвест електроенергетска опрема” Источно Ново Сарајево по 500.000 КМ, док је бањалучки “Космос” узео 250.000 КМ, а фирма “Милић пелет” 67.000 марака.

По истом основу, зајам је одобрен и бањалучкој “Микроелектроници”, затим прњаворском “Армаку” – 600.000 КМ, те “Дувапласту” из Какмужа – 1,6 милиона КМ.

Партија демократског прогреса

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

БОБ

21.04.2016 09:50

И СТА САД,ПАРЕ СУ ВАНИ И? ТКО ЈЕ ЈАМИО ,ЈАМИО.НЕМА ОВДЕ НИКО М... ДА ЗАТВОРИ ТЕ КРИМОСЕ И ДА ИМ СВЕ ОДУЗМУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сократ

21.04.2016 10:36

У праву си. Тренутно нема нико да их похапси. Мада хвала овим што објављују афере. Можда то подстакне неке да се види кривична одговорност и да коначно почну оптужнице и пресуде. Гладни смо.

Name

перхан

21.04.2016 10:38

Јос мало це избори,а нико од главних пљацкаса није ухапсен. Алибаба и разбојници планирају љетовања,а борацки додатак-МАУНА. сто би реко народ.

Name

социјалита

21.04.2016 10:38

Пајиц узео кредит три милиона и невраца ниста....

ОДГОВОРИТЕ
Name

макибл

21.04.2016 10:43

Узеоо је и Додиков син 3 мил. И ста мислис јел га враца :) ми смо будале

Name

Синдикат

21.04.2016 11:01

Систем те лаже, не веруј шта ти каже, овај живот је борба, од рођења до гроба, зато устани одмах!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бинго

21.04.2016 11:08

Сав тај криминал покрива министар правде Антон Касиповиц,иминистар унутрасњи послова Драган Лукац.Док су они ту ниста се процесуирати не мозе.

Name

Никола Пале

21.04.2016 11:05

Ирб је и направљен да се списка 1.200.000.000 км,на снсд мафијасе и лопове,ако додате да се на један регуларан годишњи буџет Републике Српске украде још један,довољно је јасно колико је овај народ покрден и наваран,али специјално Ирб је класични сервис за давање пара додиковим тајкунима,али нема још много пара све су спискали и потрошили.Зар има веће издаје од насумицног трошења милијарде и двјеато милиона марака,од продаје телекома.То је највећа издаја српског народа која траје од 2006 године до данас.Овом политиком су задужили наше праунуке.Похапсити банду лоповску све до једнога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста сад

21.04.2016 11:13

И ста сад....само подаци и докази и ниста.они иду даље и брига их за насе скрабање и нико им ниста не мозе. 'Бем ти зивот и стедину из које поникох!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

21.04.2016 11:57

Треба преиспитат шта су пулени себи украли, кренут од ТОПЛАНЕ, на име нових Топлана директори покуповаше станове ...а о другима да се и не прича....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

21.04.2016 12:46

Постдодиковски каос могао би довести у ред неки богати и поштени окупатор на неодређено вријеме.

ОДГОВОРИТЕ