"Spasavali svoje pulene kreditima IRB"

Partija demokratskog progresa očekuje od nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Tražimo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 21.04.2016 | 11:31
"Spasavali svoje pulene kreditima IRB"

AFERA „125“

„Upitni krediti IRB po odluci Vlade“

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je kroz vrlo upitnu liniju „Zajmovi za pravna lica koja odredi Vlada Srpske“ za kratko vrijeme odobrila više od 55 miliona KM. Novac je uglavnom iskorišten da, bar na određen period, spasi firme koje ne ispunjavaju uslove za komercijalne kredite.

Najviše novca otišlo je za gašenje požara u javnim preduzećima, iz kojih su isisane pare, ali se novac usput, po ekskluzivnim pravima, našao i za privatne firme. Ova kreditna linija ukinuta je krajem prošle godine, a grejs period još uvijek traje.

Očigledno je da je ova linija poslužila samo za finansiranje određenih preduzeća bliskih vlasti, ali i javnog sektora, u vlasništvu Vlade. Bilo bi logično da su sredstva plasirana firmama koje mogu s tim novcem da prebrode teškoće zbog kojih se zadužuju i koje mogu da obezbijede vraćanje kredita, a ne firmama koje će s tim sredstvima samo kratkoročno odgoditi probleme i onda neće moći izmirivati obaveze po tom kreditu. Međutim, Vlada Srpske je odlučila drugačije.

Najveći iznos iz ove kreditne linije dobili su preduzeće „Putevi Republike Srpske“ – 12,6 miliona maraka, banjalučka „Toplana“ 7,8 miliona KM, „Elektrokrajina“ Banjaluka šest miliona KM, te „Alumina“ iz Zvornika i Klinički centar Banjaluka po pet miliona KM.

Veliki broj zajmova su dobile zdravstvene ustanove. Međutim, zajam su iskoristile i kompanije poput “Mikroelektronike” koja je dobila 1,35 miliona KM, “Nova DI Vrbas” – 6,5 miliona,

Najveći iznos “povuklo” je Javno preduzeće “Putevi RS” u iznosu od 12,6 miliona maraka, a prazne JP „Robne rezerve“ dobile su pola miliona KM, dok je JP „Nikola Tesla“ koji je ionako ojadio Srpsku dobio 250.000 KM. Ova firma već ima podignut kredit u IRB RS u iznosu od pet miliona maraka.

Univerzitetska bolnica Foča podigla je kredit od tri miliona maraka, dok su bolnica “Sveti apostol Luka” Doboj i Bolnica Istočno Sarajevo uzele kredite od po dva miliona maraka. Prijedorska “Toplana” se zadužila 1,8 miliona maraka po ovoj kreditnoj liniji, a Zavod “Orao” Bijeljina 1,1 milion maraka. Po milion maraka “povukli” su bolnica “Mladen Stojanović” Prijedor i opet Bolnica Istočno Sarajevo, te Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija Republike Srpske.

Sredstva po ovoj kreditnoj liniji dobili su i Dom penzionera Banjaluka – 700.000 KM i “Energoinvest elektroenergetska oprema” Istočno Novo Sarajevo po 500.000 KM, dok je banjalučki “Kosmos” uzeo 250.000 KM, a firma “Milić pelet” 67.000 maraka.

Po istom osnovu, zajam je odobren i banjalučkoj “Mikroelektronici”, zatim prnjavorskom “Armaku” – 600.000 KM, te “Duvaplastu” iz Kakmuža – 1,6 miliona KM.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

BOB

21.04.2016 09:50

I STA SAD,PARE SU VANI I? TKO JE JAMIO ,JAMIO.NEMA OVDE NIKO M... DA ZATVORI TE KRIMOSE I DA IM SVE ODUZMU.

ODGOVORITE
Name

sokrat

21.04.2016 10:36

U pravu si. Trenutno nema niko da ih pohapsi. Mada hvala ovim što objavljuju afere. Možda to podstakne neke da se vidi krivična odgovornost i da konačno počnu optužnice i presude. Gladni smo.

Name

perhan

21.04.2016 10:38

Jos malo ce izbori,a niko od glavnih pljackasa nije uhapsen. Alibaba i razbojnici planiraju ljetovanja,a boracki dodatak-MAUNA. sto bi reko narod.

Name

socijalita

21.04.2016 10:38

Pajic uzeo kredit tri miliona i nevraca nista....

ODGOVORITE
Name

makibl

21.04.2016 10:43

Uzeoo je i Dodikov sin 3 mil. I sta mislis jel ga vraca :) mi smo budale

Name

Sindikat

21.04.2016 11:01

Систем те лаже, не веруј шта ти каже, овај живот је борба, од рођења до гроба, зато устани одмах!

ODGOVORITE
Name

bingo

21.04.2016 11:08

Sav taj kriminal pokriva ministar pravde Anton Kasipovic,iministar unutrasnji poslova Dragan Lukac.Dok su oni tu nista se procesuirati ne moze.

Name

Nikola Pale

21.04.2016 11:05

Irb je i napravljen da se spiska 1.200.000.000 km,na snsd mafijase i lopove,ako dodate da se na jedan regularan godišnji budžet Republike Srpske ukrade još jedan,dovoljno je jasno koliko je ovaj narod pokrden i navaran,ali specijalno Irb je klasični servis za davanje para dodikovim tajkunima,ali nema još mnogo para sve su spiskali i potrošili.Zar ima veće izdaje od nasumicnog trošenja milijarde i dvjeato miliona maraka,od prodaje telekoma.To je najveća izdaja srpskog naroda koja traje od 2006 godine do danas.Ovom politikom su zadužili naše praunuke.Pohapsiti bandu lopovsku sve do jednoga.

ODGOVORITE
Name

sta sad

21.04.2016 11:13

I sta sad....samo podaci i dokazi i nista.oni idu dalje i briga ih za nase skrabanje i niko im nista ne moze. 'Bem ti zivot i stedinu iz koje ponikoh!!!!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

don Kihot

21.04.2016 11:57

Treba preispitat šta su puleni sebi ukrali, krenut od TOPLANE, na ime novih Toplana direktori pokupovaše stanove ...a o drugima da se i ne priča....

ODGOVORITE
Name

Pera

21.04.2016 12:46

Postdodikovski kaos mogao bi dovesti u red neki bogati i pošteni okupator na neodređeno vrijeme.

ODGOVORITE