Преполовљен број изграђених станова

Станоградња у БиХ у протеклих пет година готово је преполовљена.

Република Српска 21.04.2016 | 10:25
Преполовљен број изграђених станова

Изградња свега 1.872 стана завршена је лани, што је за 49 одсто мање у односу на 2010. годину, када их је изграђено 3.669. Самим тим је, према подацима Агенције за статистику БиХ, знатно срезан и број квадрата новоизграђеног стамбеног простора.

Станови који су саграђени прошле године имали су укупну површину од 105.326 квадратних метара, што је скоро дупло мање у односу на 2010. годину, када су заузимали 196.276 квадрата.

Синдикалне вође истичу да је вртоглави пад у станоградњи посљедица недостатка новца у новчаницима потенцијалних купаца.

"Пала је куповна моћ становништва и људи немају чиме да купују станове. Упитно је и када ће тих око 1.800 станова, који су изграђени прошле године, бити продани. Купци немају интереса, а тиме ни инвеститори немају коме продати станове", изјавила је за "Независне" Драгана Врабичић, предсједник Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности Републике Српске.

Она оцјењује да се ни ове године неће догодити опоравак у сектору станоградње.

"Једини бум који се може догодити, јесте онај у негативном смислу. То је веома лоше за грађевинска предузећа, а тиме и раднике који су запослени у овом сектору", сматра Врабичићева.

Џенана Хоџић, секретар Удружења за грађевинарство и индустрију грађевинског материјала при Привредној комори ФБиХ, напомиње да се грађевинарство не може издвојити из укупне цјелине друштвено-политичког амбијента у БиХ. Појашњава да је број незавршених станова у прошлој години износио 2.564, што је за 80,2 одсто више у односу на годину раније.

"Ослабљена куповна моћ становништва и високе каматне стопе за стамбене кредите имали су за посљедицу застој у завршавању радова", оцјењује Хоџићева.

Она истиче да су друштвени слојеви у БиХ доста наглашени, што се на промет некретнина директно рефлектује.

"Стамбене јединице у централним дијеловима града углавном се распродају по високим цијенама још у фази изградње. На периферним дијеловима градова стамбена градња је више стала, управо из разлога што су фокус групе које купују станове на тим дијеловима већином млади, они који први пут рјешавају стамбена питања и тако даље", истакла је Хоџићева.

И Зоран Павловић, економски аналитичар, истиче да је ситуација у станоградњи одраз ситуације у привреди. Како је рекао, потребе за новим становима постоје ако постоје и финансијске могућности да се станови купе.

"Пошто, очигледно, нема финансијске могућности, ситуација је таква. Општа неликвидност је учинила и да се појави страх код потенцијалних купаца станова, па они куповину одлажу до задњег момента", оцијенио је Павловић.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, број завршених станова лани је био за 23,3 одсто мањи у односу на 2014. годину.

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

дј

21.04.2016 08:53

Било је и вријеме да престану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хихи

21.04.2016 08:59

Популација се смањује, све висе људи одлази из земље, а гастрабајтери су вец покуповали станове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

21.04.2016 09:03

Проблем је бирократија и корумпирана управа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.04.2016 09:44

Проблем је што се нема пара. Ето, то је проблем. Ја сам купио стан И боље да нисам. Кредит, породица...сyстем натегнут као праћка, не дај Боже да се нешто откачи, оде све у п.м.За 110000КМ колико сам плати, могао сам фину кућу направити, ал коњ хоће у 55м2

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

21.04.2016 12:21

Јос увијек стан мозес продати и куцу направити.Или рецимо мозес купити куцу за те паре.

Name

Дуги

21.04.2016 10:05

Нема ни у тим ко живјети , одоше млади из овог благостања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

21.04.2016 10:34

Па има ту и јос један проблем. Нема висе толико слободног земљиста у граду за градњу. По центру се све прода док се јос гради, али на периферији се слабо гради, а и слабо ко да хоце ван града, јер сто устедис на квадрату стана оде на превоз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјука

21.04.2016 10:37

Станови се граде да би неко напустио своје имање и цијели зивот грцао да га отплати како би задивио родбину и пријатеље... Нас је све мање, а станова све висе и зато је требало ограницити станоградњу и направити неки ред јер це јос мало поцети правити зграде на тротоарима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМСИЈА

21.04.2016 11:47

Ја мисмил да је нај веци узрок сто нема висе "ницијег" земљиста те да се процуло да квалитет градње је никакав а посто смо ми неписмени и незнамо ниста о кредитима те да се мора уплацивати дазбине за "одрзавање" и троскове тих зградурина. Код КПЈ је науцено сви уплацују позељнима додјеле те станове а о одрзавању нек се брине опстина? Станари се никада нису бринули за своје јазбине. Они кад се озене попису уговор "само у град" слуцајно ради за 500.-КМ а рата 600.-КМ а за несто празан дзеп, јадна млада а јос јадније дјете а многобројној посјети и да се не говори. О слуцају да он остане без посла или оболи несмије ни да помисли! Ено зрадурена ниста висе него ругло једног града о изградње нити су видјели фарбе за столарију нити за зидове цак сују БОГА кад долази слава зале се около како морају собу да окреце. Итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ннк

21.04.2016 12:08

Мозе ли неко да ми објасни откуда оволико аута на цести а сви казу да је криза??

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

21.04.2016 13:03

Неписмени народ је нај висе завидан "кад мозе он" ја могу висе! Родитељи све дају само да оно дрзи корак.