Осму ноћ грађани на улицама Скопља

У Скопљу је синоћ завршен протест грађанске иницијативе "Протестујем" који је одржан по осми пут због одлуке председника Ðорђа Иванова да аболира политичаре умешане у аферу "Прислушкивање".

Регион 21.04.2016 | 10:45
Осму ноћ грађани на улицама Скопља

Учесници протеста су се окупили испред Специјалног тужилаштва а затим прошли поред Собрања, Владе Македоније и протест завршили испред градске скупштине Скопља, јавила је МИА. Протест је прошао без озбиљнијих инцидената.

Демонстранти су као и протеклих дана тражили оставку Иванова, измену одлуке о изборима заказаним за 5. јун и формирање експертске владе, преноси МИА.

Лидер опозиционог СДСМ Зоран Заев поновио је захтев да Иванов мора повући "срамну одлуку о аболицији која је противна уставу", јавио је АФП.

Он је новинарима казао да парламент мора поништити 5. јун као датум избора и одложити гласање док не буду испуњени услови за демократске, фер и кредибилне изборе.

"У супротном СДСМ неће учествовати на састанку у Бечу у петак", додао је он, преноси АФП.

Владајућа ВМРО-ДПМНЕ већ је прихватила позив ЕУ да учествује на разговорима о македонској кризи у Бечу.

Протести су вечерас одржани и у Охриду, Кавадарцима, Кочанима и Велесу, јавила је МИА.

Иванов се у уторак састао са амбасадорима земаља ЕУ у Скопљу које је упознао са мотивима своје одлуке о аболицији.

Представник ЕУ у Скопљу Аиво Орав је после састанка на свом Твитер налогу написао: "Аболиција подрива одговорност и владавину права. Каква је будућност земље и њена евроатлантска интеграција?"

Коментари / 0

Оставите коментар