Osmu noć građani na ulicama Skoplja

U Skoplju je sinoć završen protest građanske inicijative "Protestujem" koji je održan po osmi put zbog odluke predsednika Ðorđa Ivanova da abolira političare umešane u aferu "Prisluškivanje".

Region 21.04.2016 | 10:45
Osmu noć građani na ulicama Skoplja

Učesnici protesta su se okupili ispred Specijalnog tužilaštva a zatim prošli pored Sobranja, Vlade Makedonije i protest završili ispred gradske skupštine Skoplja, javila je MIA. Protest je prošao bez ozbiljnijih incidenata.

Demonstranti su kao i proteklih dana tražili ostavku Ivanova, izmenu odluke o izborima zakazanim za 5. jun i formiranje ekspertske vlade, prenosi MIA.

Lider opozicionog SDSM Zoran Zaev ponovio je zahtev da Ivanov mora povući "sramnu odluku o aboliciji koja je protivna ustavu", javio je AFP.

On je novinarima kazao da parlament mora poništiti 5. jun kao datum izbora i odložiti glasanje dok ne budu ispunjeni uslovi za demokratske, fer i kredibilne izbore.

"U suprotnom SDSM neće učestvovati na sastanku u Beču u petak", dodao je on, prenosi AFP.

Vladajuća VMRO-DPMNE već je prihvatila poziv EU da učestvuje na razgovorima o makedonskoj krizi u Beču.

Protesti su večeras održani i u Ohridu, Kavadarcima, Kočanima i Velesu, javila je MIA.

Ivanov se u utorak sastao sa ambasadorima zemalja EU u Skoplju koje je upoznao sa motivima svoje odluke o aboliciji.

Predstavnik EU u Skoplju Aivo Orav je posle sastanka na svom Tviter nalogu napisao: "Abolicija podriva odgovornost i vladavinu prava. Kakva je budućnost zemlje i njena evroatlantska integracija?"

Komentari / 0

Ostavite komentar