Индија тражи дијамант од Британаца

Индијска влада ипак намерава да ради на томе да чувени дијамант од 106 карата Кох-и-Нур, који се налази на британској круни, буде враћен Индији, иако су дан раније представници владе те земље рекли Врховном суду да неће тражити назад дијамант.

Занимљивости 21.04.2016 | 09:02
Индија тражи дијамант од Британаца

Индијски званичници су саопштили у понедељак да не треба да траже повраћај дијаманта од Велике Британије, јер га је породица махараџе Ранџита Синга из Пенџаба слободном вољом дала Британцима у 19. веку, и није био "нити украден нити су га присилом одузели британски британски управитељи" Индијом.

То саопштење изазвало је велико изненађење, с обзиром на вишедеценијске напоре да се дијамант врати. За многе Индијце губитак Кох-и-Нура представља симбол потчињености Индије под британском колонијалном владавином, а његово враћање било би виђено као делимично обештећење за вековну економску експлоатацију.

Индијско министарство културе саопштило је, међутим, у уторак увече да ће министар тек обелоданити своју одлуку, додајући да ће Влада Индије уложити све могуће напоре да врати дијамант.

Индијске активистичке групе предале су суду петицију, уз молбу да донесе одлуку да влада затражи да дијамант буде враћен. Дијамант Кох-и-Нур налази се на круни краљице Велике Британији и изложен је у лондонском Тауеру.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је 2010. током посете Индији да ће дијамант остати у Великој Британији. "Ако кажете да једном захтеву (за повраћај), одједном ћете затећи празан Британски музеј", изјавио је Камерон.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар