Indija traži dijamant od Britanaca

Indijska vlada ipak namerava da radi na tome da čuveni dijamant od 106 karata Koh-i-Nur, koji se nalazi na britanskoj kruni, bude vraćen Indiji, iako su dan ranije predstavnici vlade te zemlje rekli Vrhovnom sudu da neće tražiti nazad dijamant.

Zanimljivosti 21.04.2016 | 09:02
Indija traži dijamant od Britanaca

Indijski zvaničnici su saopštili u ponedeljak da ne treba da traže povraćaj dijamanta od Velike Britanije, jer ga je porodica maharadže Randžita Singa iz Pendžaba slobodnom voljom dala Britancima u 19. veku, i nije bio "niti ukraden niti su ga prisilom oduzeli britanski britanski upravitelji" Indijom.

To saopštenje izazvalo je veliko iznenađenje, s obzirom na višedecenijske napore da se dijamant vrati. Za mnoge Indijce gubitak Koh-i-Nura predstavlja simbol potčinjenosti Indije pod britanskom kolonijalnom vladavinom, a njegovo vraćanje bilo bi viđeno kao delimično obeštećenje za vekovnu ekonomsku eksploataciju.

Indijsko ministarstvo kulture saopštilo je, međutim, u utorak uveče da će ministar tek obelodaniti svoju odluku, dodajući da će Vlada Indije uložiti sve moguće napore da vrati dijamant.

Indijske aktivističke grupe predale su sudu peticiju, uz molbu da donese odluku da vlada zatraži da dijamant bude vraćen. Dijamant Koh-i-Nur nalazi se na kruni kraljice Velike Britaniji i izložen je u londonskom Taueru.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je 2010. tokom posete Indiji da će dijamant ostati u Velikoj Britaniji. "Ako kažete da jednom zahtevu (za povraćaj), odjednom ćete zateći prazan Britanski muzej", izjavio je Kameron.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar