Освештање споменика погинулим борцима

На бијељинском гробљу на Пучилама данас ће бити освештан споменик за 33 борца Војске Републике Српске погинула у одбрамбено-отаџбинском рату на мајевичком Бањ брду, а на који су уклесана имена још 204 борца тузланског краја.

Република Српска 21.04.2016 | 08:58
Освештање споменика погинулим борцима

Борачка организација Бијељина позива све грађане да данас дођу на градско гробље на Пучилама, гдје ће у подне бити освештан новоизграђени споменик борцима тузланског краја погинулим 21. априла 1993. година на Бањ брду, али и свим палим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник Одјељења за борачка питања града Бијељина Славиша Савић рекао је да је 21. април годишњица великог страдања када су у једном дану погинула 33 припадника Друге мајевичке пјешадијске бригаде, од којих један још није пронађен.

"Градска управа је са градском Борачком организацијом узела ове године учешће у обиљежавању овог догађаја. У протеклих неколико мјесеци смо изградили споменик овим борцима, на који су уклесана и имена за све погинуле борце тузланског краја", додао је Савић.

Ратни командант Првог пјешадијског батаљона ове бригаде, потпуковник у пензији Боривоје Ђокић рекао је да је Бањ брдо врата Семберије за борце који су у овој бригади углавном били из Тузле и мјеста око овог града.

"Били смо на главном удару и желим да напоменем да су за само сат времена пала 33 борца", рекао је Ђокић.

Цвијетин Живковић преживјели борац ВРС каже да је тешко говорити и евоцирати догађај из априла 1993. године "јер боли свако сјећање на саборце, на хаос који им је приредила муслиманска војска".

"Били смо окружени у три обруча, напали су прво на минобацаче, с леђа на остале људе, линија је пукла а ми смо остали у окружењу", рекао је Живковић.

Живковић је једини преживјели од рањеника и понавља да је преживио нешто најгоре – гледао како мртви падају његови саборци. Он је само срећом, остао непримијећен као рањен.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар