Osveštanje spomenika poginulim borcima

Na bijeljinskom groblju na Pučilama danas će biti osveštan spomenik za 33 borca Vojske Republike Srpske poginula u odbrambeno-otadžbinskom ratu na majevičkom Banj brdu, a na koji su uklesana imena još 204 borca tuzlanskog kraja.

Republika Srpska 21.04.2016 | 08:58
Osveštanje spomenika poginulim borcima

Boračka organizacija Bijeljina poziva sve građane da danas dođu na gradsko groblje na Pučilama, gdje će u podne biti osveštan novoizgrađeni spomenik borcima tuzlanskog kraja poginulim 21. aprila 1993. godina na Banj brdu, ali i svim palim u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik Odjeljenja za boračka pitanja grada Bijeljina Slaviša Savić rekao je da je 21. april godišnjica velikog stradanja kada su u jednom danu poginula 33 pripadnika Druge majevičke pješadijske brigade, od kojih jedan još nije pronađen.

"Gradska uprava je sa gradskom Boračkom organizacijom uzela ove godine učešće u obilježavanju ovog događaja. U proteklih nekoliko mjeseci smo izgradili spomenik ovim borcima, na koji su uklesana i imena za sve poginule borce tuzlanskog kraja", dodao je Savić.

Ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona ove brigade, potpukovnik u penziji Borivoje Đokić rekao je da je Banj brdo vrata Semberije za borce koji su u ovoj brigadi uglavnom bili iz Tuzle i mjesta oko ovog grada.

"Bili smo na glavnom udaru i želim da napomenem da su za samo sat vremena pala 33 borca", rekao je Đokić.

Cvijetin Živković preživjeli borac VRS kaže da je teško govoriti i evocirati događaj iz aprila 1993. godine "jer boli svako sjećanje na saborce, na haos koji im je priredila muslimanska vojska".

"Bili smo okruženi u tri obruča, napali su prvo na minobacače, s leđa na ostale ljude, linija je pukla a mi smo ostali u okruženju", rekao je Živković.

Živković je jedini preživjeli od ranjenika i ponavlja da je preživio nešto najgore – gledao kako mrtvi padaju njegovi saborci. On je samo srećom, ostao neprimijećen kao ranjen.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar