Продаја некратнина СФРЈ у метрополама

Вриједне некретнине бивше СФРЈ у иностранству, које су превелике да би припале само једној држави насљедници, коначно ће бити продате, потврдило је Новом листу хрватско Министарство спољних и европских послова. Ријеч је о некретнинама у Неw Yорку, Бонну, Берну и Токију.

Регион 21.04.2016 | 08:21
Продаја некратнина СФРЈ у метрополама

Међу њима је и стан на Парк авенији на Манхаттану, који је у фокусу јавности био прије пет година када је о њему писао "Неw Yорк Пост", објавивши и фотографије некретнине на престижној адреси, али у поприлично лошем стању.

Ускоро на процјени

Према информацијама Новог листа из МВЕП-а, договор о покретању заједничке продаје тзв. великих комплекса постигнут је почетком априла на састанку Заједничког одбора држава насљедница за сукцесију дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ.

"Те је некретнине Заједнички одбор, прије више година, утврдио као превелике (величином и вриједношћу) за било коју државу насљедницу, те одредио како требају ићи у заједничку продају", наводе у МВЕП-у. Но, тек су се сада државе договориле да се с продајом и крене, па ће ускоро почети прибављати независне процјене вриједности за сваку од споменутих некретнина.

"Након окончања тог поступка покренуће се поступак продаје", истичу на Зрињевцу. Стога засад нису могли процијенити када ће ти 'велики комплекси' бити продати.

Након продаје, новац ће бити подијељен међу државама насљедницама, према удјелима договореним у Уговору о питањима сукцесије. Хрватској, према том уговору, припада 23,5 посто удјела у вриједности дипломатске и конзуларне имовине бивше државе, "па тако и у износу купопродајне цијене од заједничке продаје некретнина бивше СФРЈ", објашњавају у хрватском Министарству.

Извор: Н1

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Србин

21.04.2016 06:47

Опет ће паметни полиричари из Србије да ураде све на штету Срба и Србије. Већ ће да дјеле са Словенцима а Словенци као и Хрвати не враћају имања од Краљевине већ чак шта више преписују све на Ватикан и странце само да се рјеше Србије која већ више од 26 година чини штету Србима. Блед,Бриони,Брдо у Крању,Купрес,Бихаћ итд. Са онима што су уништили СФРЈ ,они ће да дјеле имовину СФРЈ,болесници и патриоте Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

21.04.2016 07:55

За*ебали друге.Како њима скоро цетвртина? Објавити ко је преговарао испред БиХ и испред Србије да бар знамо ко су ти паметњаковици.И овде је БиХ сигурно остецена као и увијек јер има љигаве и поткупљиве преговараце.Објавите те постигле за БиХ зиво ме занима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

21.04.2016 08:06

Знали Додик да су станови на продају?

ОДГОВОРИТЕ