Prodaja nekratnina SFRJ u metropolama

Vrijedne nekretnine bivše SFRJ u inostranstvu, koje su prevelike da bi pripale samo jednoj državi nasljednici, konačno će biti prodate, potvrdilo je Novom listu hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova. Riječ je o nekretninama u New Yorku, Bonnu, Bernu i Tokiju.

Region 21.04.2016 | 08:21
Prodaja nekratnina SFRJ u metropolama

Među njima je i stan na Park aveniji na Manhattanu, koji je u fokusu javnosti bio prije pet godina kada je o njemu pisao "New York Post", objavivši i fotografije nekretnine na prestižnoj adresi, ali u poprilično lošem stanju.

Uskoro na procjeni

Prema informacijama Novog lista iz MVEP-a, dogovor o pokretanju zajedničke prodaje tzv. velikih kompleksa postignut je početkom aprila na sastanku Zajedničkog odbora država nasljednica za sukcesiju diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ.

"Te je nekretnine Zajednički odbor, prije više godina, utvrdio kao prevelike (veličinom i vrijednošću) za bilo koju državu nasljednicu, te odredio kako trebaju ići u zajedničku prodaju", navode u MVEP-u. No, tek su se sada države dogovorile da se s prodajom i krene, pa će uskoro početi pribavljati nezavisne procjene vrijednosti za svaku od spomenutih nekretnina.

"Nakon okončanja tog postupka pokrenuće se postupak prodaje", ističu na Zrinjevcu. Stoga zasad nisu mogli procijeniti kada će ti 'veliki kompleksi' biti prodati.

Nakon prodaje, novac će biti podijeljen među državama nasljednicama, prema udjelima dogovorenim u Ugovoru o pitanjima sukcesije. Hrvatskoj, prema tom ugovoru, pripada 23,5 posto udjela u vrijednosti diplomatske i konzularne imovine bivše države, "pa tako i u iznosu kupoprodajne cijene od zajedničke prodaje nekretnina bivše SFRJ", objašnjavaju u hrvatskom Ministarstvu.

Izvor: N1

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Srbin

21.04.2016 06:47

Opet će pametni poliričari iz Srbije da urade sve na štetu Srba i Srbije. Već će da djele sa Slovencima a Slovenci kao i Hrvati ne vraćaju imanja od Kraljevine već čak šta više prepisuju sve na Vatikan i strance samo da se rješe Srbije koja već više od 26 godina čini štetu Srbima. Bled,Brioni,Brdo u Kranju,Kupres,Bihać itd. Sa onima što su uništili SFRJ ,oni će da djele imovinu SFRJ,bolesnici i patriote Srpske.

ODGOVORITE
Name

Opet

21.04.2016 07:55

Za*ebali druge.Kako njima skoro cetvrtina? Objaviti ko je pregovarao ispred BiH i ispred Srbije da bar znamo ko su ti pametnjakovici.I ovde je BiH sigurno ostecena kao i uvijek jer ima ljigave i potkupljive pregovarace.Objavite te postigle za BiH zivo me zanima!

ODGOVORITE
Name

007

21.04.2016 08:06

Znali Dodik da su stanovi na prodaju?

ODGOVORITE