Клинтон и Трамп на прагу номинација!

Хилари Клинтон и Доналд Трамп однијели су у Њујорку убједљиве побједе на предизборима за предсједничке кандидате.

Свијет 20.04.2016 | 19:20
Клинтон и Трамп на прагу номинација!

Клинтон је добила повјерење 60 одсто демократа, док је њујоршки мултимилијардер остварио велику побједу у матичној држави и тако добио снажан вјетар у леђа у освајању 1.237 гласова страначких електора потребних за номинацију.

Клинтон је Њујорк једном представљала као сенатор у америчком Конгресу, а побједом је зауставила замах страначког ривала Бернија Сандерса и остварила велики корак према добивању страначке предсједничке номинације.

"Трка за демократску номинацију је у завршној фази и побједа је на видику", рекла је Клинтон на прослави у Њујорку.

Трамп је поручио да су у невољи лидери републиканске странке који су га на љетној конвенцији странке покушали спријечити да добије гласове за номинацију.

"Према оном што видим на телевизији, немамо више много да се тркамо", оцијенио је Трамп.

Побједе Трампа и Клинтон у једном од највећих државних предсједничких предизбора до сада дало је важан подстицај обома за јаке позиције сљедећег уторка, када се такође очекује њихов добар резултат на нових пет предизбора у сјевероисточним америчким савезним државама.

Трамп је освојио више од 60 посто гласова након пребројаних око 40 посто, лако побиједивши ривале, сенатора Теда Круза из Тексаса, и гувернера Охија Џона Касицха, чиме је дошао у позицију да освоји већину или свих 95 гласова електора.

Трамп, који је и даље непопуларан код републиканског страначког водства и активиста, у ове је предизборе ушао с освојених 756 страначких гласова до сада, док је Круз имао 559, а Касицх 144, наводи Ассоциатед Пресс.

Ако не осигура довољан број гласова до страначке конвенције у јулу у Клевеленду, електори ће моћи прелазити другим кандидатима.

Побједа Хилари Клинтон у Њујорку над сенатором из Вермонта Сандерсом требала би повећати њено водство од 244 страначких гласова у односу на Сандерса и учинити њему готово немогућим надокнадити дефицит и освојити 2.383 страначка електора потребна за номинацију по правилима која вриједе код Демократа по којима се делегати алоцирају пропорционално на темељу резулатата у свакој држави.

Предизбори у Њујорку били су праћени нерегуларностима па је тако више од 125.000 људи нестало с пописа у тој држави од око 4 милиона бирача, колико се процјењује да их излази на предизборе.

(РСЕ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА

20.04.2016 17:33

ЛУД ЈЕ ОН,А БОГАМИ И ОНА!!!Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

20.04.2016 20:22

Ја сам за Трампа, мука ми је од Клинтонових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

20.04.2016 21:06

СРБи У Америци требају да гласају за Гђ. Клинтон. Она ће у знак своје захвалности због тога СРБе да бомбардује попут њенизог "вјерног" мужа Била Клинтона!

Name

Ја

21.04.2016 05:16

Како изабрати измедју ционисте и масона, тј. убице и будале!? Хм...?

ОДГОВОРИТЕ