Klinton i Tramp na pragu nominacija!

Hilari Klinton i Donald Tramp odnijeli su u Njujorku ubjedljive pobjede na predizborima za predsjedničke kandidate.

Svijet 20.04.2016 | 19:20
Klinton i Tramp na pragu nominacija!

Klinton je dobila povjerenje 60 odsto demokrata, dok je njujorški multimilijarder ostvario veliku pobjedu u matičnoj državi i tako dobio snažan vjetar u leđa u osvajanju 1.237 glasova stranačkih elektora potrebnih za nominaciju.

Klinton je Njujork jednom predstavljala kao senator u američkom Kongresu, a pobjedom je zaustavila zamah stranačkog rivala Bernija Sandersa i ostvarila veliki korak prema dobivanju stranačke predsjedničke nominacije.

"Trka za demokratsku nominaciju je u završnoj fazi i pobjeda je na vidiku", rekla je Klinton na proslavi u Njujorku.

Tramp je poručio da su u nevolji lideri republikanske stranke koji su ga na ljetnoj konvenciji stranke pokušali spriječiti da dobije glasove za nominaciju.

"Prema onom što vidim na televiziji, nemamo više mnogo da se trkamo", ocijenio je Tramp.

Pobjede Trampa i Klinton u jednom od najvećih državnih predsjedničkih predizbora do sada dalo je važan podsticaj oboma za jake pozicije sljedećeg utorka, kada se takođe očekuje njihov dobar rezultat na novih pet predizbora u sjeveroistočnim američkim saveznim državama.

Tramp je osvojio više od 60 posto glasova nakon prebrojanih oko 40 posto, lako pobijedivši rivale, senatora Teda Kruza iz Teksasa, i guvernera Ohija Džona Kasicha, čime je došao u poziciju da osvoji većinu ili svih 95 glasova elektora.

Tramp, koji je i dalje nepopularan kod republikanskog stranačkog vodstva i aktivista, u ove je predizbore ušao s osvojenih 756 stranačkih glasova do sada, dok je Kruz imao 559, a Kasich 144, navodi Associated Press.

Ako ne osigura dovoljan broj glasova do stranačke konvencije u julu u Klevelendu, elektori će moći prelaziti drugim kandidatima.

Pobjeda Hilari Klinton u Njujorku nad senatorom iz Vermonta Sandersom trebala bi povećati njeno vodstvo od 244 stranačkih glasova u odnosu na Sandersa i učiniti njemu gotovo nemogućim nadoknaditi deficit i osvojiti 2.383 stranačka elektora potrebna za nominaciju po pravilima koja vrijede kod Demokrata po kojima se delegati alociraju proporcionalno na temelju rezulatata u svakoj državi.

Predizbori u Njujorku bili su praćeni neregularnostima pa je tako više od 125.000 ljudi nestalo s popisa u toj državi od oko 4 miliona birača, koliko se procjenjuje da ih izlazi na predizbore.

(RSE)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

20.04.2016 19:33

LUD JE ON,A BOGAMI I ONA!!!Pozzz

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

20.04.2016 22:22

Ja sam za Trampa, muka mi je od Klintonovih.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

20.04.2016 23:06

СРБи У Америци требају да гласају за Гђ. Клинтон. Она ће у знак своје захвалности због тога СРБе да бомбардује попут њенизог "вјерног" мужа Била Клинтона!

Name

Ja

21.04.2016 07:16

Kako izabrati izmedju cioniste i masona, tj. ubice i budale!? Hm...?

ODGOVORITE