Ценић: Народ љуби руке онима што га пљачкају

Власти у БиХ су са радошћу најавили да ће задужити грађане ове земље за милијарду и 50 милиона КМ.

 

Босна и Херцеговина 20.04.2016 | 22:57
Ценић: Народ љуби руке онима што га пљачкају

Ново задужење БиХ је са радошћу и олакшањем објављено. Гдје ће те паре? И је ли заиста овај кредит повољан, како кажу?

За покривање дугова и одржавање ликвидности ентитетских буџета. Са привредом евентуално има везе ако се ураде те неке структуралне промјене, у шта чисто сумњам. Ни раније није било никаквог ефекта и поред три станд бy аранжмана.

Фингирају се реформе и сви то прогласе успјехом, а онда не прође мало, крене кукњава. Било би добро да погледате историјат послијератне БиХ. Најбоље резултате је имала у кратким периодима без икаквих помпезно најављених структуралних и осталих реформи, без станд бy аранжмана, али са политичком стабилношћу и сарадњом, уз одсуство експериментисања фискалном политиком.

Неки заговарају већи притисак међународне заједнице на домаће власти. Но услови су се промијенили и штета је неповратно почињена, а упитно је уопште постојање било каквог повјерења и у домаће и у иностране.

Него, колика је делегација отишла: премијери, министри, помоћници, савјетници, пратиоци, екипа Централне банке...и на крају Џеј, поскуп дође тај кредит. Или кризе нема кад је оволики број на терет пореских обвезника отишао да измоли паре за буџете.

Само у БиХ постоји термин "повољан кредит", а те огромне паре се користе у непродуктивне сврхе, па како може бити повољан?! Као кад чујете рекламу банака за ненамјенски кредит. Као да кажу: ово су вам паре за 'нако'. Ми смо рођени за будаласте кованице како би се избјегло суочавање са стварношћу: "радник на чекању", "бесповратни кредити", а у рату сам чак чула и "превентивна контраофанзива".

Но за нас није предвиђен развој очито, већ представа (не)културног аматерског драмског политичког позоришта. Са којим ћемо се развити до неслућених дужничких дубина са атрофијом можданих ћелија и хипертрофијом органа за жвакање и пробаву будалаштина.

Ми стално говоримо о преживљавању, затим стално смо у потенцијалу и увијек је неко други крив. А тек кад сам чула премијера ФБиХ, који говори да прво треба пар година да се економија загрије, па онда иде развој, јасно ми је било да путујуће аматерско позориштанце иде даље.

Хоће ли овај износ бити довољан да угаси пожар или ће се задуживање наставити? Јесте ли оптимиста да отплата дугова неће бити велики терет?

Обвезнице и трезорски записи нам и даље не гину. Спољном дугу онолико колико је увијек је гарант тај Јединствени рачун Управе за индиректно опорезивање. Јер, док год средства прикупљена на том рачуну могу покрити отплате дуга, међународни ће нас проглашавати стабилним. Нешто их пуно не интересује шта остаје за живот, а лакше им је да причају о нечем структуралном.

И у прошлом аранжману хитно су дали средства због страха за банкарски сектор. Прича се унеколико понавља, мада банке сада држе средства изнад обавезних резерви код Централне банке, а она је донијела одлуку да снижавањем камате за средства изнад тих обавезних резерви као натјера банке да пласирају средства привреди, на примјер.

Горко се насмијем, јер док је трезораца и обвезница, лоше инвестиционе климе узроковане катастрофалном економском политиком и политичком нестабилношћу, тешко се улажу паре, односно иду у кредите за нове погоне. И да се разумијемо и банке и фирме се формирају због профита, то нису социјалне установе и немојте бар ви ширити неку причу као да су они дужни да воде социјалну и економску политику. Не! То је на властима!

А ако власти лоше раде свој посао, онда прст треба да буде уперен ка њима, а не према банкама или фирмама, које се само сналазе у датим околностима: неко поштујући и шире интересе, а неко тражећи рупе кроз које ће се провући.

Којим се то износом БиХ може похвалити када је у питању улагање у истраживање и развој? Оно што доноси нова радна мјеста и нове производе и што је гаранција да ћемо кредите моћи да враћамо без нових кредита и нових намета? На нивоу је статистичке грешке, тек у задње вријеме су покушаји да се као евидентира. Шта?!

А у свијету: Израел 4,2 посто; Јапан 3,5; Њемачка 3,0; САД 2,8; Француска 2,2; Кина 2,0; ЕУ 1,9; УК 1,6; Русија 1,1 и Мексико 0,4 посто. У нашем окружењу у прошлој години у најбољих 50 налазила се Словенија на 12. мјесту са 2,59 посто, Мађарска на 24. са 1,41 посто, Грчка на 34. са 0,78 посто и Румунија на 38. са 0,39 посто БДП-а за истраживање и развој.

Непродуктивна задужења и повећани намети успоравају или потпуно елиминишу развој. То је аксиом! И још једна напомена: раст БДП не значи развој. То је као кад зарадите више, али то више пара прокоцкате. Е, код нас је то на сцени.

Борци се буне у Републици Српској, а ревизорски извјештај је показао и дугове неких министарстава, који се вуку. Помиње се и могућност да Србија прискочи у помоћ. Шта сад то све значи?

Касне и инвалиднине, на примјер. Касне подстицаји пољопривреди, касне исплате добављачима...Ма, касни живот. Буџет је неликвидан чим не може да испуњава своје обавезе. Сад ће их само дијелом спашавати опет ММФ, а не велики и мали руски или онај амерички. Дакле, све страни плаћеници, да се послужим рјечником владајуће структуре у Републици Српској.

Србија као Србија. Република Српска је њима оно што је Републици Српској Дејтон: за употребу, злоупотребу и изговор. Шта ће рећи све оно јужније од Београда што чека неку цркавицу или посао, на властима у Србији је да одговоре. Браћа преко Дрине су, као, преча од властите дјеце. Тих 30 милиона ће служити за јачање утјецаја Србије, за опстанак ове власти, а практично за смиривање ватре кантицом воде, односно бар да се измире инвалиднине или тај борачки додатак.

Неће се ни опозиција бунити, јер, забога, то је од мајке Србије! Као да се и то неће враћати или исплаћивати.

Куда и како даље? Колико ће трајати мир, условно речено, кад стигну транше ММФ-а? Гдје је одговорност?

На ентитетској власти је и социјална и економска политика, а то не испуштају из руку ни за бога, јер ту је гласачка машинерија и управљање њоме. Одговор је јасан: на ентитетима је и одговорност и кривица. На држави онолико колико партијски малишани гласају навођени искључиво интересима једне нације или једног ентитета. Иначе, невјероватан је консензус кад се задужују. нико не потеже витални национални, само дај паре.

Врхунац креативности ентитетских власти је задужење и нови намети, Још нису добацили даље од тога, а о неком свецу или Бајраму ће бити оно растерећење привреде и смањење јавне управе.

Власт ће и даље користити којекакве шупље приче како је криза свугдје у свијету (посебно својствено двојцу без кормилара Цвијановић-Додик), како и други кредитом враћају кредит, помињат ће Њемачку или Америку. Та иста Њемачка је прошле године имала буџетски суфицит од 21,5 милијарди евра, трговински суфицит, као мјерило снаге сваке привреде, увећан на 247,8 милијарди евра, највиши ниво икада.

Највећи раст у 2016 години имају: Индија 7,5 посто; Вијетнам 6,6; Кина 6,4; Филипини 6,3; Малезија 5,5; Индонезија 5,1; Пакистан 4,8 и Египат 4,0 посто, док је Бразил, за разлику од ових земаља, ишао обратним смјером - раст у 2010. био је 7,6 посто, а у 2015. забиљежен пад од 3,1 посто, док у овој години пада 3,2 посто.

Није тешко објаснити: након финансијске кризе у неким земљама ЕУ и у САД, капитал је уточиште тражио на другом мјесту. Сад је већ слика другачија, јер политичка нестабилност доприноси да капитал брзо бјежи на сигурнија мјеста.

Бразил се суочио са највећом рецесијом, највећим анти-владиним протестима, зика вирусом, бивши предсједник Бразила Луиз Ињасио Лула да Силва приведен је на саслушање у оквиру истраге о наводној корупцију у државној нафтној компанији, предсједница се суочавала са захтјевима за опозив, а спремају љетне олимпијске игре за август.

Шта значи висок ниво корупције и политичка нестабилност! О томе бх.власт избјегава да говори, али овдје се суочавање са стварношћу или својим ликом у огледалу стално одлаже, јер све је могуће у земљи гдје се народи хвале својим слободарским духом, а ситно пљуцкају и мрзе са друштвених мрежа, без грама самопоштовања и храбрости да бар не љубе руке које их пљачкају.

Нама треба нешто што се назива "појава црног лабуда": нешто ново и неочекивано, што би донијело корјените промјене, Са истим људима уз исте процедуре, не може бити ништа ни ново, ни корисно, ни повољно.

(Клиx)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

нц

20.04.2016 15:10

Боље и њима него теби. Погледај се само.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

20.04.2016 15:35

Ста ти гдја Цениц смета.говори истину!Е народе нема зивота на тудји рацун.морамо.много радити и окренути се себи!!!

Name

ре нц

20.04.2016 16:40

Светлана Цениц и Дарко Матијасевиц су били најкбољи министри које је икада Српска имала - само толико!

Name

ДареДевил

21.04.2016 00:45

Она је била министар финансија у јединој влади која је оставила суфицит, а онда је дошао Милорад Додик...

Name

Васко

20.04.2016 15:36

Свака цаст господјо Цениц. Свака вам је на мјесту. Назалост овакве људе не гледамо на одгворним позицијама, тразе се послусници. Резимирала је срљање у пропаст. Исти људи, исте процедуре и стерилан народ. Ниста се неце промјенити само цемо висе тонути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мб

20.04.2016 15:59

Не ваљају ни једни ни други. Свако гледа себе,то нам је у крви као бицима. И ти да сутис,ниста ниси боља. Ко то има толико срце и м.да па да се бори за власт у презсдузеној дрзави??? Бори се да додје на власт,све сто не ваља сваљује на претходнике, а себи купи ста мозе а из дрзаве се увијек мозе мусти. Ма море сутите,гадите ми се сви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мб

21.04.2016 07:25

За кога гласас на изборима ако су сви исти???

Name

ЈЕС нц

20.04.2016 16:09

Е ЈЕС НЦ, БАШ ТИ ТА ПАМЕТНА. И НИЈЕ НЕШТО ЦЕЦИ.КРАЈ НАШЕ ДУШАНКЕ, ИЛ ОНЕ ИЗ БЈЕЉИНЕ, ЈЕЛ ОНО БЈЕШЕ МИЛИЦА. ТЕ СУ НАШИ ЕКСПЕРТИ. НА СВАКОМ ПЛАНУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

20.04.2016 16:28

Права катастрофа. Прво су продали све сто су стигли. Сад дизу кредите на све стране. Натрпали дзепове, дјецу ухљебили, а нама свако мало уваљују референдум и продају под патриотизам. Једина корист од референдума је да би они заститили своје задњице, а нас гурнули у изолације а у таковој халабуци нема одговорности па узми Миле колико ти драго. Засто смо се борили?! За ово?! Па боља би била та унитарна Босна милијарду пута од овог. Барем би имали несто налик на дрзаву а не ову ругобу. Ја се уопсте не надам бољем, јер Миле је завладао насхим јадним зивотима. Ови јадници у опзицију нит знају нит могу боље. Ови из ММФ су злоцинци. Па давати кредите оваквој багре је свјесно гурање у робију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

20.04.2016 17:00

Свака цаст гос Цениц, а ми сваким даном доказујемо да смо стварно луд народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дразена

20.04.2016 18:06

Је ли то најбољи министар онај Матијасевиц што је све Србе транспортовао у Хаг. Баш је био добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незналица

20.04.2016 18:08

Мозе ли неко да ми објасни од куда ММФ-у новац да даје кредите.Циме се они баве па зарадјују. Знам да Сирија није дуговал ни један долар ММФ-у а сада тамо имамо хаос.Мислим да ако не дугујете ММФ-у то није добро за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нажалост

20.04.2016 20:39

Допада ми се ова жена. Добро критикује у праву је. Него, била је министар финансија, није тад критиковала нити се борила. Гдје је проблем????

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

20.04.2016 22:32

Проблем је у народу, све је до народа.

Name

НЦ

21.04.2016 12:51

РЕ,НЦ, НАРОД ЉУБИ РУКЕ ОНИМА ШТО ГА КАРАЈУ!?.

ОДГОВОРИТЕ