Норвешка ће морати платити одштету Брејвику

Масовни убица Андреас Брејвик делимично је добио случај на суду по тужби против државе у којој се жалио на нехумане услове у затвору у којем служи казну.

Свијет 20.04.2016 | 16:40
Норвешка ће морати платити одштету Брејвику

АФП преноси да је Брејвик изјавио да је Норвешка покушала да га убије током пет година проведених у затвору.

Норвешки суд каже да је држава прекршила забрану нехуманог или понижавајуц́ег поступања или кажњавања у случају Анреаса Брејвика. Држава ће масовном убици морати да плати одштету, јавља Ројтерс.

"Права представљају основне вриједности демократског друштва и примјенљива су и на терористе и убице", рекла је судија Хелен Анденаес Секулиц, преноси ББЦ.

У пресуди се, међутим, наводи да норвешка држава није прекршила Брејвиково право на приватни и породични живот.

Брејвик (37), најозлоглашенији затвореник у Норвешкој, налази се у затвору откад је 2011. године из ватреног оружја и аутомобилом-бомбом убио 77 људи.

Тај десничарски екстремиста је на рочишту у марту, поводом своје тужбе, тврдио да његов боравак у самици представља кршење Европске конвенције о људским правима.

Норвешко државно тужилаштво тврди да је изолација Брејвика неопходна пошто је "екстремно опасан" и да су услови у којима борави у затвору "далеко изнад граница оног што је прихватљиво" у складу са Европском конвенцијом о људским правима.

Брејвик, који је рочиште у марту започео са нацистичким поздравом, а појављивање на суду искористио да промовише своје екстремистичке ставове, служи затворску казну од 21 годину, која може да буде продужена уколико буде процијењено да је и даље опасан.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

сноуден

20.04.2016 14:54

Е ово су људска права и држава а не ко у БиХ,имате корумпирано правосудје ,које вас осуди или пресуди или оптузи без доказа то једино мозе у БиХ правосудју и нигде на свијету више.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо ложач

20.04.2016 15:42

Који си ти Европејац?! Болид! Лик убије 77 особа и причаш о људским правима!? Гдје и која су њихова људска права?! Амере не волим, ал' им скидам капу. Нема суђења.

Name

правда

20.04.2016 17:08

Чуј он се зали на :,, кршење Европске конвенције о људским правима,,а убио 77 људи. Гдје су била права на зивот тих 77 људи?? Ех да сам ја какав чувар у тој тамници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

20.04.2016 17:37

Зар не схватате да су ово његове политичке поруке и спрдња на рачун либералних система на западу.

ОДГОВОРИТЕ