Norveška će morati platiti odštetu Brejviku

Masovni ubica Andreas Brejvik delimično je dobio slučaj na sudu po tužbi protiv države u kojoj se žalio na nehumane uslove u zatvoru u kojem služi kaznu.

Svijet 20.04.2016 | 16:40
Norveška će morati platiti odštetu Brejviku

AFP prenosi da je Brejvik izjavio da je Norveška pokušala da ga ubije tokom pet godina provedenih u zatvoru.

Norveški sud kaže da je država prekršila zabranu nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u slučaju Anreasa Brejvika. Država će masovnom ubici morati da plati odštetu, javlja Rojters.

"Prava predstavljaju osnovne vrijednosti demokratskog društva i primjenljiva su i na teroriste i ubice", rekla je sudija Helen Andenaes Sekulic, prenosi BBC.

U presudi se, međutim, navodi da norveška država nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život.

Brejvik (37), najozloglašeniji zatvorenik u Norveškoj, nalazi se u zatvoru otkad je 2011. godine iz vatrenog oružja i automobilom-bombom ubio 77 ljudi.

Taj desničarski ekstremista je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Norveško državno tužilaštvo tvrdi da je izolacija Brejvika neophodna pošto je "ekstremno opasan" i da su uslovi u kojima boravi u zatvoru "daleko iznad granica onog što je prihvatljivo" u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Brejvik, koji je ročište u martu započeo sa nacističkim pozdravom, a pojavljivanje na sudu iskoristio da promoviše svoje ekstremističke stavove, služi zatvorsku kaznu od 21 godinu, koja može da bude produžena ukoliko bude procijenjeno da je i dalje opasan.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

snouden

20.04.2016 14:54

E ovo su ljudska prava i država a ne ko u BiH,imate korumpirano pravosudje ,koje vas osudi ili presudi ili optuzi bez dokaza to jedino moze u BiH pravosudju i nigde na svijetu više.....

ODGOVORITE
Name

pero ložač

20.04.2016 15:42

Koji si ti Evropejac?! Bolid! Lik ubije 77 osoba i pričaš o ljudskim pravima!? Gdje i koja su njihova ljudska prava?! Amere ne volim, al' im skidam kapu. Nema suđenja.

Name

pravda

20.04.2016 17:08

Čuj on se zali na :,, kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima,,a ubio 77 ljudi. Gdje su bila prava na zivot tih 77 ljudi?? Eh da sam ja kakav čuvar u toj tamnici.

ODGOVORITE
Name

Boki

20.04.2016 17:37

Zar ne shvatate da su ovo njegove političke poruke i sprdnja na račun liberalnih sistema na zapadu.

ODGOVORITE