Анализа: Најбољи возач Формуле 1 свих времена није ни Шумахер, ни Сена!

На Универзитету Шефилд у Енглеској урађена је научна анализа на тему "Ко је најбољи возач Формуле 1 свих времена?". И, коначни резултати многе ће изненадити.

Остали спортови 22.04.2016 | 20:20
Анализа: Најбољи возач Формуле 1 свих времена није ни Шумахер, ни Сена!

Истраживачи нису узели у обзир само број титула, јер би ту Михаел Шумахер био испред свих са седам трофеја, нити број победа на тркама, јер би "Шуми" са својом 91 опет био испред конкуренције.

Не, научници су узели у обзир стотине других параметара, укључујући и временске прилике на сваком њиховом наступу у каријери, квалитет стазе, снагу тима (која је показала да шест пута више утиче на успех него сам таленат возача, јер су истраживачи поредили различите резултате истих пилота - у различитим болидима).

И, када су све сабрали и одузели, научници су дошли до закључка да је најбољи возач Формуле 1 свих времена - Аргентинац Хуан Мануел Фанђо, који је тријумфовао у пет шампионата, од 1951. до 1957. Како је изгледало возити у његово време... заправо, како је вожња изгледала из његовог угла, погледајте овде:

На другом месту је Алан Прост (Француска), четвроструки шампион, а потом следе Џим Кларк (Велика Британија, шампион 1963. и 1965.), трегично преминули Ајртон Сена (Бразил, троструки првак од 1988. до 1991.), па Фернандо Алонсо, Нелсон Пике, Џеки Стјуарт и тек на осмом месту Михаел Шумахер, добрим делом и због знатно слабијих резултата после 2008, четири године након последње од седам рекордних титула.

Топ 10 заокружили су Емерсон Фитипалди и Себастијан Фетел.

Са оваквом анализом не слаже се баш Боб Варша, дугогодишњи коментатор Ф1 на ЕСПН-у.

"Мени је ово мало смешно. Али, једна ствар је сигурна: Прича о томе ко је најбољи возач свих времена је нешто што навијачи воле, тако да је овај научни пројекат долио уље на ту ватру. Што је, вероватно, добра ствар", рекао је Вашра за "Хафингтон пост".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пасха

22.04.2016 19:44

Сцхуми је краљ

ОДГОВОРИТЕ