Вукановић: Школски примјер манипулације

Емисија „Лазански –директно“ на тзв „јавном сервису Репулике Српске“ (надам се да се руководство и уредници РТРС неће бунити што без питања и одобрења користим њихов термин „такозвани“) је слика стања у медијима и друштву, и реално показује колико су ниско пали медији под контролом режима.

Република Српска 20.04.2016 | 22:56
Вукановић: Школски примјер манипулације

Ред сугестивних питања, талас лажи и манипулације пробраних гостију, заобилажене важних тема и незгодних питања госту па увреде на рачун опозиције која нема прилику да одговори. Снисходљивост, сугестивна питања, величање Оца нације и режима, напади и неаргументовано блаћење политичких противника карактеристика је квази-ауторске емисије настале у Кабинету Оца нације, која би се требала преименовати у „Лажански – манипулативно“.

Недавно гостовање Милорада Додика код Ла(ж)анског био је школски примјер манипулације гледалаца који би се требао показивати студентима новинарства како би научили како не треба да ради будући новинар. Поједина снисходљива и сугествина питања упућена Оцу нације, (Ви сте предсједниче најнападанији лидер послије Путина, једини Ви можете да се одупрете НАТО-у, да ли је тачно писање штампе у Ирској да је РС боља од Федерације, да ли су плате професорима, љекарима, полицајцима у РС међу већим у региону, да ли је тачно да Вам стално подмећу лажне афере и да сте до сада одговарали само због неких одијела које сте купили министрима ...) претворили су овај неуспјешни покушај политичке емисије у лагану комедију која треба да насмије и опусти гледаоце пред спавање

Гостовање Луке Петровића у неким сегментима подигло је степен манипулације ширих народних маса на један виши ниво. Надахнути Лазански, под утиском ген-секових визија о имагинарним Владиним инвестицијама у Херцеговини, вјетро и хидро-електранама, горњим и доњим хоризонтима, у једном тренутку је ускликнуо да је Херцеговина прави мали рај на Земљи. Ла(ж)ански често долази у Требињу на позив првог хуманитарца Херцеговине, и под покровитељством ХЕТ-а држи трибине и предавања о геополитици, руско-америчким односима, старој кубанској и новој сиријској кризи (као у филму Три карте за Холивуд). Он одлично зна да је Херцеговина најсиромашнији и најнеразвијенији дио најсиромашније земље у Европи у којој на великом простору седам општина живи свега 70 000 људи, трећина мање него прије 100 година. Све ген-секове визије и лажни пројекти су се распршили као снови, али водитељ нас покушава још једном колективно покушава обманути и убиједити да је сан у ствари јава, а сиромашна Херцеговина рај на Земљи.

Као будући посланик у Скупштини Србије и осми кандидат Листе СНС-а на предстојећим изборима, Ла(ж)ански није пропустио прилику да на крају емисије са ген-соком похвали себе и напредњаке, и подсјети нас на добру сарадњу Оца нације и бившег побачаја који је побједом на изборима еволуирао у блиског пријатеља и сарадника.

Попут центрифуге у машини за веш, веома је јака пропаганда којом режим трује нацију и покушава да нам свима колективно опере свијест и сјећање, како би заборавили све њихове изјаве, заокрете, лажи и манипулације. Притисак на грађане и новинаре је огроман, и повећава се пропорционално величини кризе у којој се режим налази. Под притиском су сви, али посебно новинари који раде у медијима који су под контролом режима. Тешко је разумјети услове у којима они раде, и зато треба јако цијенити напоре многих часних новинара, попут Сање Пешут и Божидара Стајчића из ИТЦ-а Требиње, да упркос тешким околностима одоле притисцима и остану неутрални професионалци.

Треба се надати да ће упркос великом притиску остати довољно снаге и разума у друштву да се одупре овој великој пошасти, а Ла(ж)анског и сличне баци на сметљиште историје. РТРС се поново мора претворити у истински јавни сервис који ће објективно и непристрасно обрађивати теме од ширег друштвеног значаја, и бити на услузи свим грађанима а не само отуђеној компрадорској елити.

Небојша Вукановић

 

Коментари / 35

Оставите коментар
Name

Јустице

20.04.2016 13:03

Свака ти је Његосева!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радиса

20.04.2016 13:25

Манипулација су зиви људи

Name

ннн

20.04.2016 14:02

Гордана Бјелица !

Name

П

22.04.2016 05:45

Свака ти част Вукановићу за ово: Лажански и тзв. јавни сервис!Лазански је обична плаћена подгузна мува Миле Додика и Вучића!

Name

Реално

20.04.2016 13:08

Хоце се претворити у сервис који слузи народу али док год овај народ велица и диви се оваквим идиотима, докле год им даје глас и продаје образ за њихових украдених 50КМ од тог истог који их је узео да би их заокрузио пласим се да нема спаса ни помака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсс

20.04.2016 21:46

Дотицног Лазанског познајем као мангупа са теразија као сибицара и пропалицу.Отац му је био војно официр.Тај лазански нема заврсену ни основну сколу све му је отац купио својим утицајем. Ето слуцајности да сам ја слузио војни рок у Батајници код Нове Пазове, када се Лазански појавио са својим оцем и били су тада у посјети код комаданта гарнизона пуковника Сударског. Мене сад цуди да тај тип је неки војни аналитицар и струцњак. Он благе везе нема ни о цему. Ако је стекао неку титулу то је само заслугом његовог оца преко неке стеле.

Name

Батман

20.04.2016 13:11

Поп...м ти се на зивот Милораде кад морас сваки дан да лазес ,обмањујес,блатис,пљујес,крадес и прицас са свакојаким "струцњацима",и јос не спавас мирно. Је..с такав зивот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

20.04.2016 13:23

И овај Лазански је бас пао. А био је добар војно-политицки коментатор, ако не и најбоље на овим просторима. Ста му је ово уплитање у политику требало у зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

20.04.2016 13:55

Лазански је само прицао оно сто Српске уси зеле да цују.... Он никад није био никакав аналитицар....лик је зиви папак Знао је само да исприца једну те исту бајку на висе нацина....

Name

Нико

20.04.2016 13:28

Свака цаст за коментар. Милокрад све купује народним парама. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

20.04.2016 16:37

А Лажански с њим у стопу зели. Заједно против српског народа. Јајаре проклете!!!

Name

Дјорде

20.04.2016 13:30

Свака цаст Небојса..БН ТВ најбољи сте. Радите за грађане док ртрс манипулише, лаже и обмањује грађане и представља владу и насег предсетника у бољем светлу као сто то наравно није истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

20.04.2016 13:31

Лазански је ВЕОМА УТИЦАЈАН (8. на листи СНС) код ВУЧИЋА; значи да ВУЧИЋ подржава БАЈУ, само неће лично да се ЕКСПОНИРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко бабић

20.04.2016 13:32

Чемерни смо и јадни кад народне паре иду пансофима и дрипцима типа Лазански,Каргановић,Кесић...И то зашто?За величање самозванца помахниталог од ратне хрватске крџе и мириса шверцоване нафте.Жалосно је што осим тв"Шарени Додик" његова наглабања,озбиљно интерпретирају и медији из Србије(новац је чудо).А,нико да напише да осим сатаре и јабука из тудјих воћњака,Додик зна само да краде,краде,пјева под шатрама,тиранише и лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фе

20.04.2016 13:34

Па ми вам вец 20 година говоримо да РТРС , ЛАЗАНСКИ И СРНА лазу. И то толико прозирно и примитивно да то не би ни пас са маслом појео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сјетим се

20.04.2016 14:03

Никада нецу заборавити кад је ономад у Борику кад је био неки скуп гдје је Додик водио главну ријец, надјен еxплозив, муниција и орузје. Медју првима (ако није и први) се огласио тзв. струцњак (слузим се вокабуларом РТРС) Мирослав Лазански. Без трунка срама и професионалсти поцео је са теоријама завјере, поцев од вехабија до центара моци са Запада (тако он воли реци, а никада не казе који су то центри), и УРЛАЈУЦИ говорио како је то смисљен напад на Додика и његове сараднике да их дигну у ваздух, и РС постане сједисте муслиманске дрзаве и центара моци (опет они).А оно се испостави тамо неки несрецник (и назалост србин) то гомилао из само њему познатих разлога. И никада да се тзв, струцњак извини за тако безобразно коментариање и замало изазвани сукоб у самом Бања Луци. Е мој Лазански, тзв. струцњаку или струцњаце. Срами се свог стеценог знања и твојих симптатизера. Па тебе висе ни пси луатлице не воле. На ста си спао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

макс13

20.04.2016 14:40

Лазански је постао политицка старлета за јевтине паре исто као Мариц

Name

Драган

20.04.2016 15:03

Лазански ниско си пао и пљунуо на своју какву-такву каријеру новинара, срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џастин Б.

20.04.2016 15:07

Самозвани војни аналитичар Лазањски, који је сам себе промовисао у најбољег познаваоца у области војне сфере, долази у Бања Луку да би посредством режимске РТРС, за висок хонорар величао Додика и актуелну власт у Српској, а с друге стране говори све најгоре о опозицији.Шта друго рећи о таквом човјеку него да је покварен и лажов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тесноо Ти Га Скроји Нане

22.04.2016 20:32

Лазански је требао бити кандидат СНС РС на прослим изборима, испред Вуцица. Посто се Јован Митровиц и Адам Сукало нису могли договорити ко је главни сеф СНС РС, Вуциц је одустао од те идеје, тако да Лазански није постао противтеза Додиковом СНСД-у. Кад је то Додик сазнао, купио је Лазанског као обицног папка и од тада тај никад не сврсени студент, не зна се ни цега, постаје Додиков уцијењени и купљени ПИЈУН. Све је јасно као дан осим тога како је могуце да се Додик појављује на свим Вуцицевим предизборним скуповима у Србији. Зна се да је Додик МАСОН и да он не мисли својом главом, али се не зна по цијим нотама игра Вуциц....

Name

гледалац

20.04.2016 16:47

Овај Лазански је добар за неке позорисне комедије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоја бл

20.04.2016 18:49

Систем те лаже, невјеруј ста ти каже, овај живот је борба, од родјења до гроба, зато устани одмах !!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

21.04.2016 05:24

БРАВО СРБИНЕ, ПО ОВОМЕ ТЕКСТУ СЕ ПОЗНАЈЕ ВЕЛИЧИНА МАЛИХ ЉУДИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

21.04.2016 06:55

ЦАРЕВО ОДИЈЕЛО. ЗАР НЕ ВИДИТЕ "ЦАР" ЈЕ ГО! ЗАР НЕ ВИДИТЕ "ДОДИК" ГО!ЛАЖАНСКИ ГА ОБЛАЧИ АЛ. АЛ. АЛ. НАРОД ЈЕ ИПАК ЛУД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амеба

21.04.2016 22:29

Ал интересантно је како вријеďају интелегенцију људи, па имал ико да вјерује оним бесмислицама, испљуваßе оног Шаровица а нигдје човјека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

22.04.2016 05:00

Лажански и Милокрад! Комбинација од које нас боли глава! Два папагаја"пропуски" оријентисана,а продали би родјену мајку Западу за шаку долара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИНИСТАР

22.04.2016 06:07

ЛАЖАНСКИ ЈЕ ПОЛИТИЧКА ПРОСТИТУТКА. СКИДА СЕ ЗА ДОБРЕ ПАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

22.04.2016 06:18

Хехехехеххахахахахухухухху

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

22.04.2016 06:49

Лазански,плаценик Додиковог лоповског резима и то ти је, није теско закљуцити ! фуј !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

22.04.2016 08:02

Ајде сто велица Додика, воли га, свидја му се, подрзава његову бахату реторику, али сто пљује по људима из опозиције! Да је интелигентан и лепо васпитан у то коло се не би упустао! Нека га је срамота! Спонзоруса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеремија

22.04.2016 09:46

Па људи како вам није јасно да су ови сви квази струцњаци, експерти итд дебело плацени да прицају прицу која је у одредјеном тренутку неопходна да би народ заборавио да је гладан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

22.04.2016 13:47

ВУКАНОВИЋ ЈЕ ДАЛЕКО НАЈВЕЋИ МАНИПУЛАНТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

22.04.2016 14:12

Нисам одавно процитао бољи коментар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

22.04.2016 14:55

Мислим да су дотицна господа без икакве вазности за даљи ток догадјаја. Додик нема будуцности, а резултати прослости су под великим питањем. На крају треба разјаснити његову одговорност за пропале пројекте и лицно богацење. О каквим оцјенама и о коме треба јос да ова двојица да дискутују?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хамис

22.04.2016 19:15

А ста би са Вуканом и Суваром и 50 000 км?Кум се јави на Туњице а Сувара троскари по Новом Саду Вуканових 50 000.Ни да затразе да га изруце

ОДГОВОРИТЕ