Vukanović: Školski primjer manipulacije

Emisija „Lazanski –direktno“ na tzv „javnom servisu Repulike Srpske“ (nadam se da se rukovodstvo i urednici RTRS neće buniti što bez pitanja i odobrenja koristim njihov termin „takozvani“) je slika stanja u medijima i društvu, i realno pokazuje koliko su nisko pali mediji pod kontrolom režima.

Republika Srpska 20.04.2016 | 22:56
Vukanović: Školski primjer manipulacije

Red sugestivnih pitanja, talas laži i manipulacije probranih gostiju, zaobilažene važnih tema i nezgodnih pitanja gostu pa uvrede na račun opozicije koja nema priliku da odgovori. Snishodljivost, sugestivna pitanja, veličanje Oca nacije i režima, napadi i neargumentovano blaćenje političkih protivnika karakteristika je kvazi-autorske emisije nastale u Kabinetu Oca nacije, koja bi se trebala preimenovati u „Lažanski – manipulativno“.

Nedavno gostovanje Milorada Dodika kod La(ž)anskog bio je školski primjer manipulacije gledalaca koji bi se trebao pokazivati studentima novinarstva kako bi naučili kako ne treba da radi budući novinar. Pojedina snishodljiva i sugestvina pitanja upućena Ocu nacije, (Vi ste predsjedniče najnapadaniji lider poslije Putina, jedini Vi možete da se oduprete NATO-u, da li je tačno pisanje štampe u Irskoj da je RS bolja od Federacije, da li su plate profesorima, ljekarima, policajcima u RS među većim u regionu, da li je tačno da Vam stalno podmeću lažne afere i da ste do sada odgovarali samo zbog nekih odijela koje ste kupili ministrima ...) pretvorili su ovaj neuspješni pokušaj političke emisije u laganu komediju koja treba da nasmije i opusti gledaoce pred spavanje

Gostovanje Luke Petrovića u nekim segmentima podiglo je stepen manipulacije širih narodnih masa na jedan viši nivo. Nadahnuti Lazanski, pod utiskom gen-sekovih vizija o imaginarnim Vladinim investicijama u Hercegovini, vjetro i hidro-elektranama, gornjim i donjim horizontima, u jednom trenutku je uskliknuo da je Hercegovina pravi mali raj na Zemlji. La(ž)anski često dolazi u Trebinju na poziv prvog humanitarca Hercegovine, i pod pokroviteljstvom HET-a drži tribine i predavanja o geopolitici, rusko-američkim odnosima, staroj kubanskoj i novoj sirijskoj krizi (kao u filmu Tri karte za Holivud). On odlično zna da je Hercegovina najsiromašniji i najnerazvijeniji dio najsiromašnije zemlje u Evropi u kojoj na velikom prostoru sedam opština živi svega 70 000 ljudi, trećina manje nego prije 100 godina. Sve gen-sekove vizije i lažni projekti su se raspršili kao snovi, ali voditelj nas pokušava još jednom kolektivno pokušava obmanuti i ubijediti da je san u stvari java, a siromašna Hercegovina raj na Zemlji.

Kao budući poslanik u Skupštini Srbije i osmi kandidat Liste SNS-a na predstojećim izborima, La(ž)anski nije propustio priliku da na kraju emisije sa gen-sokom pohvali sebe i naprednjake, i podsjeti nas na dobru saradnju Oca nacije i bivšeg pobačaja koji je pobjedom na izborima evoluirao u bliskog prijatelja i saradnika.

Poput centrifuge u mašini za veš, veoma je jaka propaganda kojom režim truje naciju i pokušava da nam svima kolektivno opere svijest i sjećanje, kako bi zaboravili sve njihove izjave, zaokrete, laži i manipulacije. Pritisak na građane i novinare je ogroman, i povećava se proporcionalno veličini krize u kojoj se režim nalazi. Pod pritiskom su svi, ali posebno novinari koji rade u medijima koji su pod kontrolom režima. Teško je razumjeti uslove u kojima oni rade, i zato treba jako cijeniti napore mnogih časnih novinara, poput Sanje Pešut i Božidara Stajčića iz ITC-a Trebinje, da uprkos teškim okolnostima odole pritiscima i ostanu neutralni profesionalci.

Treba se nadati da će uprkos velikom pritisku ostati dovoljno snage i razuma u društvu da se odupre ovoj velikoj pošasti, a La(ž)anskog i slične baci na smetljište istorije. RTRS se ponovo mora pretvoriti u istinski javni servis koji će objektivno i nepristrasno obrađivati teme od šireg društvenog značaja, i biti na usluzi svim građanima a ne samo otuđenoj kompradorskoj eliti.

Nebojša Vukanović

 

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

Justice

20.04.2016 13:03

Svaka ti je Njegoseva!

ODGOVORITE
Name

Radisa

20.04.2016 13:25

Manipulacija su zivi ljudi

Name

nnn

20.04.2016 14:02

Gordana Bjelica !

Name

P

22.04.2016 05:45

Svaka ti čast Vukanoviću za ovo: Lažanski i tzv. javni servis!Lazanski je obična plaćena podguzna muva Mile Dodika i Vučića!

Name

Realno

20.04.2016 13:08

Hoce se pretvoriti u servis koji sluzi narodu ali dok god ovaj narod velica i divi se ovakvim idiotima, dokle god im daje glas i prodaje obraz za njihovih ukradenih 50KM od tog istog koji ih je uzeo da bi ih zaokruzio plasim se da nema spasa ni pomaka...

ODGOVORITE
Name

dss

20.04.2016 21:46

Doticnog Lazanskog poznajem kao mangupa sa terazija kao sibicara i propalicu.Otac mu je bio vojno oficir.Taj lazanski nema zavrsenu ni osnovnu skolu sve mu je otac kupio svojim uticajem. Eto slucajnosti da sam ja sluzio vojni rok u Batajnici kod Nove Pazove, kada se Lazanski pojavio sa svojim ocem i bili su tada u posjeti kod komadanta garnizona pukovnika Sudarskog. Mene sad cudi da taj tip je neki vojni analiticar i strucnjak. On blage veze nema ni o cemu. Ako je stekao neku titulu to je samo zaslugom njegovog oca preko neke stele.

Name

Batman

20.04.2016 13:11

Pop...m ti se na zivot Milorade kad moras svaki dan da lazes ,obmanjujes,blatis,pljujes,krades i pricas sa svakojakim "strucnjacima",i jos ne spavas mirno. Je..s takav zivot

ODGOVORITE
Name

Nidzo

20.04.2016 13:23

I ovaj Lazanski je bas pao. A bio je dobar vojno-politicki komentator, ako ne i najbolje na ovim prostorima. Sta mu je ovo uplitanje u politiku trebalo u zivotu.

ODGOVORITE
Name

Lazo

20.04.2016 13:55

Lazanski je samo pricao ono sto Srpske usi zele da cuju.... On nikad nije bio nikakav analiticar....lik je zivi papak Znao je samo da isprica jednu te istu bajku na vise nacina....

Name

Niko

20.04.2016 13:28

Svaka cast za komentar. Milokrad sve kupuje narodnim parama. Fuj.

ODGOVORITE
Name

KUM

20.04.2016 16:37

A Lažanski s njim u stopu zeli. Zajedno protiv srpskog naroda. Jajare proklete!!!

Name

Djorde

20.04.2016 13:30

Svaka cast Nebojsa..BN TV najbolji ste. Radite za građane dok ртрс manipuliše, laže i obmanjuje građane i predstavlja vladu i naseg predsetnika u boljem svetlu kao sto to naravno nije istina.

ODGOVORITE
Name

PETAR

20.04.2016 13:31

Lazanski je VEOMA UTICAJAN (8. na listi SNS) kod VUČIĆA; znači da VUČIĆ podržava BAJU, samo neće lično da se EKSPONIRA.

ODGOVORITE
Name

milojko babić

20.04.2016 13:32

Čemerni smo i jadni kad narodne pare idu pansofima i dripcima tipa Lazanski,Karganović,Kesić...I to zašto?Za veličanje samozvanca pomahnitalog od ratne hrvatske krdže i mirisa švercovane nafte.Žalosno je što osim tv"Šareni Dodik" njegova naglabanja,ozbiljno interpretiraju i mediji iz Srbije(novac je čudo).A,niko da napiše da osim satare i jabuka iz tudjih voćnjaka,Dodik zna samo da krade,krade,pjeva pod šatrama,tiraniše i laže.

ODGOVORITE
Name

Fe

20.04.2016 13:34

Pa mi vam vec 20 godina govorimo da RTRS , LAZANSKI I SRNA lazu. I to toliko prozirno i primitivno da to ne bi ni pas sa maslom pojeo.

ODGOVORITE
Name

sjetim se

20.04.2016 14:03

Nikada necu zaboraviti kad je onomad u Boriku kad je bio neki skup gdje je Dodik vodio glavnu rijec, nadjen exploziv, municija i oruzje. Medju prvima (ako nije i prvi) se oglasio tzv. strucnjak (sluzim se vokabularom RTRS) Miroslav Lazanski. Bez trunka srama i profesionalsti poceo je sa teorijama zavjere, pocev od vehabija do centara moci sa Zapada (tako on voli reci, a nikada ne kaze koji su to centri), i URLAJUCI govorio kako je to smisljen napad na Dodika i njegove saradnike da ih dignu u vazduh, i RS postane sjediste muslimanske drzave i centara moci (opet oni).A ono se ispostavi tamo neki nesrecnik (i nazalost srbin) to gomilao iz samo njemu poznatih razloga. I nikada da se tzv, strucnjak izvini za tako bezobrazno komentarianje i zamalo izazvani sukob u samom Banja Luci. E moj Lazanski, tzv. strucnjaku ili strucnjace. Srami se svog stecenog znanja i tvojih simptatizera. Pa tebe vise ni psi luatlice ne vole. Na sta si spao.

ODGOVORITE
Name

maks13

20.04.2016 14:40

Lazanski je postao politicka starleta za jevtine pare isto kao Maric

Name

Dragan

20.04.2016 15:03

Lazanski nisko si pao i pljunuo na svoju kakvu-takvu karijeru novinara, sramota

ODGOVORITE
Name

Džastin B.

20.04.2016 15:07

Samozvani vojni analitičar Lazanjski, koji je sam sebe promovisao u najboljeg poznavaoca u oblasti vojne sfere, dolazi u Banja Luku da bi posredstvom režimske RTRS, za visok honorar veličao Dodika i aktuelnu vlast u Srpskoj, a s druge strane govori sve najgore o opoziciji.Šta drugo reći o takvom čovjeku nego da je pokvaren i lažov.

ODGOVORITE
Name

Tesnoo Ti Ga Skroji Nane

22.04.2016 20:32

Lazanski je trebao biti kandidat SNS RS na proslim izborima, ispred Vucica. Posto se Jovan Mitrovic i Adam Sukalo nisu mogli dogovoriti ko je glavni sef SNS RS, Vucic je odustao od te ideje, tako da Lazanski nije postao protivteza Dodikovom SNSD-u. Kad je to Dodik saznao, kupio je Lazanskog kao obicnog papka i od tada taj nikad ne svrseni student, ne zna se ni cega, postaje Dodikov ucijenjeni i kupljeni PIJUN. Sve je jasno kao dan osim toga kako je moguce da se Dodik pojavljuje na svim Vucicevim predizbornim skupovima u Srbiji. Zna se da je Dodik MASON i da on ne misli svojom glavom, ali se ne zna po cijim notama igra Vucic....

Name

gledalac

20.04.2016 16:47

Ovaj Lazanski je dobar za neke pozorisne komedije.

ODGOVORITE
Name

Goja bl

20.04.2016 18:49

Sistem te laže, nevjeruj sta ti kaže, ovaj život je borba, od rodjenja do groba, zato ustani odmah !!!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

21.04.2016 05:24

BRAVO SRBINE, PO OVOME TEKSTU SE POZNAJE VELIČINA MALIH LJUDI!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

21.04.2016 06:55

CAREVO ODIJELO. ZAR NE VIDITE "CAR" JE GO! ZAR NE VIDITE "DODIK" GO!LAŽANSKI GA OBLAČI AL. AL. AL. NAROD JE IPAK LUD!

ODGOVORITE
Name

Ameba

21.04.2016 22:29

Al interesantno je kako vrijeďaju intelegenciju ljudi, pa imal iko da vjeruje onim besmislicama, ispljuvaße onog Šarovica a nigdje čovjeka

ODGOVORITE
Name

Maja

22.04.2016 05:00

Lažanski i Milokrad! Kombinacija od koje nas boli glava! Dva papagaja"propuski" orijentisana,a prodali bi rodjenu majku Zapadu za šaku dolara.

ODGOVORITE
Name

MINISTAR

22.04.2016 06:07

LAŽANSKI JE POLITIČKA PROSTITUTKA. SKIDA SE ZA DOBRE PARE.

ODGOVORITE
Name

hehe

22.04.2016 06:18

Hehehehehhahahahahuhuhuhhu

ODGOVORITE
Name

Marko

22.04.2016 06:49

Lazanski,placenik Dodikovog lopovskog rezima i to ti je, nije tesko zakljuciti ! fuj !

ODGOVORITE
Name

mami

22.04.2016 08:02

Ajde sto velica Dodika, voli ga, svidja mu se, podrzava njegovu bahatu retoriku, ali sto pljuje po ljudima iz opozicije! Da je inteligentan i lepo vaspitan u to kolo se ne bi upustao! Neka ga je sramota! Sponzorusa!

ODGOVORITE
Name

jeremija

22.04.2016 09:46

Pa ljudi kako vam nije jasno da su ovi svi kvazi strucnjaci, eksperti itd debelo placeni da pricaju pricu koja je u odredjenom trenutku neophodna da bi narod zaboravio da je gladan.

ODGOVORITE
Name

hm

22.04.2016 13:47

VUKANOVIĆ JE DALEKO NAJVEĆI MANIPULANT.

ODGOVORITE
Name

dzoni

22.04.2016 14:12

Nisam odavno procitao bolji komentar.

ODGOVORITE
Name

dijaspora

22.04.2016 14:55

Mislim da su doticna gospoda bez ikakve vaznosti za dalji tok dogadjaja. Dodik nema buducnosti, a rezultati proslosti su pod velikim pitanjem. Na kraju treba razjasniti njegovu odgovornost za propale projekte i licno bogacenje. O kakvim ocjenama i o kome treba jos da ova dvojica da diskutuju?

ODGOVORITE
Name

hamis

22.04.2016 19:15

A sta bi sa Vukanom i Suvarom i 50 000 km?Kum se javi na Tunjice a Suvara troskari po Novom Sadu Vukanovih 50 000.Ni da zatraze da ga izruce

ODGOVORITE