Крак: БиХ није испунила услове Савјета ЕУ

Амбасадор Холандије у БиХ Јуриан Крак оцијенио је да БиХ није испунила услове које је поставио Савјет ЕУ за одржавање расправе о кредибилности апликације.

Босна и Херцеговина 20.04.2016 | 10:19
Крак: БиХ није испунила услове Савјета ЕУ

Крак, чија земља у текућем мандату предсједава Савјетом ЕУ, подсјетио је да је за прихватање апликације БиХ за чланство у Унији потребан консензус свих земаља чланица ЕУ.

"Предлагање и припрема расправе о вјеродостојности апликације могли би, на примјер, бити сљедећи кораци у процесу приступања БиХ", рекао је Крак за сарајевски портал "Кликс" уз став да тренутно међу чланицама ЕУ не постоји једногласност за то.

Према његовим ријечима, да би се апликација сматрала кредибилном потребно је да БиХ оствари значајан напредак у спровођењу реформске агенде, што до сада није виђено.

Као услов ЕУ, холандски амбасадор навео је и успостављање функционалног механизма координације у БиХ, те потпуну адаптацију поглавља о трговини из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Истичући да објављивање резултата пописа становништва проведеног у БиХ 2013. године није услов за одређивање кредибилности апликације, Крак је рекао да је сет поузданих, актуелних статистика за цијелу земљу незамјењив алат у будућим преговорима о приступању.

БиХ је апликацију за чланство за ЕУ предала 15. јануара ове године.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Црно бијели свијет

20.04.2016 08:50

И цорав види и глув цује а свако осјети и разумије по основу тога ста и како је, да БиХ не мозе удовољити условима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливно

20.04.2016 08:51

БиХ никад неће ући у ЕУ и НАТО јер БиХ није неовсна земља и нема владу и предсједника него Вијеце министара и Предсједниство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отезавајуца околност

20.04.2016 09:37

Да је под принудном управом то је наравно најтези адут. Смијесни смо ко дјокери. Лијепа памети...

Name

Кики

20.04.2016 10:22

Ето видис ,ја мислим да це бас због тога БиХ бити примљена у ЕУ. Мозда и прије него сто се други надају. Најјаци адут је сто је БиХ ПРОТЕКТОРАТ САД и ЕУ. Ни ЦХ нема владу него савјет министара и 26 кантоналних влада. То само по себи није никакава отезавајуца околност.