Krak: BiH nije ispunila uslove Savjeta EU

Ambasador Holandije u BiH Jurian Krak ocijenio je da BiH nije ispunila uslove koje je postavio Savjet EU za održavanje rasprave o kredibilnosti aplikacije.

Bosna i Hercegovina 20.04.2016 | 10:19
Krak: BiH nije ispunila uslove Savjeta EU

Krak, čija zemlja u tekućem mandatu predsjedava Savjetom EU, podsjetio je da je za prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u Uniji potreban konsenzus svih zemalja članica EU.

"Predlaganje i priprema rasprave o vjerodostojnosti aplikacije mogli bi, na primjer, biti sljedeći koraci u procesu pristupanja BiH", rekao je Krak za sarajevski portal "Kliks" uz stav da trenutno među članicama EU ne postoji jednoglasnost za to.

Prema njegovim riječima, da bi se aplikacija smatrala kredibilnom potrebno je da BiH ostvari značajan napredak u sprovođenju reformske agende, što do sada nije viđeno.

Kao uslov EU, holandski ambasador naveo je i uspostavljanje funkcionalnog mehanizma koordinacije u BiH, te potpunu adaptaciju poglavlja o trgovini iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ističući da objavljivanje rezultata popisa stanovništva provedenog u BiH 2013. godine nije uslov za određivanje kredibilnosti aplikacije, Krak je rekao da je set pouzdanih, aktuelnih statistika za cijelu zemlju nezamjenjiv alat u budućim pregovorima o pristupanju.

BiH je aplikaciju za članstvo za EU predala 15. januara ove godine.

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Crno bijeli svijet

20.04.2016 08:50

I corav vidi i gluv cuje a svako osjeti i razumije po osnovu toga sta i kako je, da BiH ne moze udovoljiti uslovima.

ODGOVORITE
Name

livno

20.04.2016 08:51

BiH nikad neće ući u EU i NATO jer BiH nije neovsna zemlja i nema vladu i predsjednika nego Vijece ministara i Predsjednistvo.

ODGOVORITE
Name

Otezavajuca okolnost

20.04.2016 09:37

Da je pod prinudnom upravom to je naravno najtezi adut. Smijesni smo ko djokeri. Lijepa pameti...

Name

Kiki

20.04.2016 10:22

Eto vidis ,ja mislim da ce bas zbog toga BiH biti primljena u EU. Mozda i prije nego sto se drugi nadaju. Najjaci adut je sto je BiH PROTEKTORAT SAD i EU. Ni CH nema vladu nego savjet ministara i 26 kantonalnih vlada. To samo po sebi nije nikakava otezavajuca okolnost.