СНСД-ова предузећа 'дизали' обвезницама

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 20.04.2016 | 10:00
СНСД-ова предузећа 'дизали' обвезницама

АФЕРА „124“

„ИРБ-ове обвезнице“

ИРБ Републике Српске је, осим кредитних пласмана, значајан дио средстава пласирала и у обвезнице. Обвезнице локалних заједница емитовале су углавном општине у којима је на власти Савез независних социјалдемократа. Емитовање обвезница био је нови начин задужења локалних заједница у Републици Српској.

ИРБ Републике Српске је улагала и у корпоративне обвезнице одређених предузећа, што пропалих јавних предузећа, попут бањалучке и приједорске Топлане и Олимпијског центра Јахорина, што приватних фирми чији су власници блиски владајућој елити у Републици Српској. Тако је ИРБ покуповала обвезнице фирме “Фармланд” Нова Топола, у коју је последњих година уложила милионе марака, фирме “Калдера”, у власништву Додиковог блиског пријатеља Миленка Чичића, бањалучке Робне куће “Боска”, чији је власник Драган Ђурић у Србији оптужен за организовани криминал…

Та предузећа нису подизала кредите код комерцијалних банака, већ су емитовала корпоративне обвезнице које је путем берзе куповала ИРБ. Разлог је једноставан. Да би се задужили код банака, потребно је да фирме испуњавају стриктно прописане услове, док при емитовању обвезница предузећа не морају да испуњавају услове у виду висине капитала, висине прихода и расхода, односно добити, или неки други услов. Потенцијални инвеститори сами процјењују ризик инвестирања у корпоративну обвезницу и принос који она носи.

ИРБ РС је од 2010. године у корпоративне обвезнице девет предузећа (власници свих предузећа су веома блиски са врхом СНСД) и обвезнице двије банке уложила укупно више од 120 милиона марака. Све ове обвезнице су емитоване преко Бањалучке берзе јавном емисијом (осим обвезница Топлане Приједор и Топлане Бањалука понудом за унапријед познатог купца, односно за ИРБ РС).

Индикативно је да се као искључиво и једини инвеститор свих ових обвезница појављује ИРБ РС и да нико други није био заинтересован да купи те обвезнице.

Предузећа, која су оптерећена високим задужењима, лошим пословним резултатима и у већини случајева нису више били у могућности да подижу кредите у банкама, емитују обвезнице, а њих купује ИРБ РС. На тај начин избјегава се ограничење кредитирања појединог предузећа до 5 милона КМ и из игре се избацују комерцијалне банке као носиоци ризика (банке више нису пристајале да овим предузећима одобравају кредите због изузетно високог ризика).

Парадоксално је то што у уређеним друштвима обвезнице издају само велике и успјешне компаније, које својим именом и добрим пословним резултатима могу привући довољан број инвеститора, док код нас корпоративне обвезнице издају она предузећа која изузетно лоше послују и која се више не могу задужити ни код једне банке. Ово је играње народним парама уз принцип да се предузеће задужи што више, откупе државним парама емитоване обвезнице, а онда тај новац извуче у приватне џепове.

Партија демократског прогреса

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Батман

20.04.2016 08:04

И јос увијек спасава...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спидер-Ман

20.04.2016 09:20

Цепај миле до пропасти !?!

Name

Василије

20.04.2016 12:32

Овај лик са својом лоповском бандом је учинио геноцид над својим народом: уништио га економски и биолошки. То нису могли да ураде вјековни освајачи српског народа.Никад нећу прежалити коме сам дао свој глас на прошлим изборима!

Name

Ловац на новац

20.04.2016 12:42

Када ће референдум-и?

Name

Маша

20.04.2016 08:04

Све гуликожа до гуликоже!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бинго

20.04.2016 10:25

Ово је нама наса Српска дала да имамо Додика за марсала.Само озези и кради све сто додје под руку.Сад се види како је српски народ лаковјеран и слијепо вјерује својим водјама,а ти народе за њихово добро једи корјење и паси траву. Е па сад је стварно доста, вријеме је да се лоповлуку и анархији власти стане вец једном у крај.Ста сад казе на ово министар Лукац,да ли треба подрзати владајуцу структуру или је треба скидати са власти.Нека се мало у ово укљуци и Антон Касиповиц јер су они полуге које бране стите и прикривају криминал у РСу.

Name

зворник град лопова , профитера и дезертера

20.04.2016 08:18

Кредит може , ако задовољиш све услове које банка тражи - добру хипотеку и ако даш рекет , обично дође неко кога никад ниси видио нити знаш ко је ни ко га шаље ни коме дајеш , али уствари све знаш .Ту није крај , већ кад год им треба долазе и траже , тако да те камата дође ко и кредит . Ако не даш онда следе инспекције , гушење посла и активирање хипотеке и пропаст , то је та помоћ за развој привреде и кредит ирб -а .

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

20.04.2016 08:34

Који монструми.300000 км потросице на Јахорини за ста.низаста.он говорник и Зељка која везе нема са економијом!Задузили нас милијарду и јос ликују.није ми цудо за смрадове од политицара.а народ да мирно посматра да нам задузују дјецу.унуке.да би нам ускоро све иде на добос!Узас.јад.катастрофа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Пале

20.04.2016 08:44

Народе Српски дозовите се снсд је највећи и једини издајник Републике Српске,уништавају нас,краду нас,лажу нас,снсд мора да иде јер дан са њима дуже је година живота Републици Српској краће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маша

20.04.2016 17:10

Свака ти је ко Његошева!! ;)

Name

yугословен

20.04.2016 09:02

Супер му стоји мислим да би он и зелио сада своје новцанице са својим ликом

ОДГОВОРИТЕ
Name

бризла

20.04.2016 09:20

Готово је цим ти бризле крену испод оцију,прно си у цабар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.04.2016 09:20

Боље да сте га сликали на главици купуса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберија

20.04.2016 09:42

Ако нам та стетоцина унисти и купус онда смо бели обрали бостан.

Name

гастарбеитер

20.04.2016 09:27

Кога интересује РС тамо се улазе гдје они имају нај висе кориси а о плацању нек мисле други. Дали це ико дозивјети да се њима то сто је неправно стецено ОДУЗМЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

20.04.2016 09:33

РОКЕРИ С МОРАВУ е немој Миле ниста политицки јер би могао добити по ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаврило

20.04.2016 09:34

А што мијењате Мектића? Баш је способан и пристојан човјек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

20.04.2016 10:00

Ма, касни живот. Овдје у БиХ, народ нема грама самопоштовања и храбрости да бар не љуби руке које их пљачкају

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа

20.04.2016 11:07

ПДП ако додје, ниста боље неце бити. Покаyао је то гинеколог у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

20.04.2016 11:09

Сваки град дотира топлану, нема града да је не дотирају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛЕК

20.04.2016 12:50

НИЈЕ РИЈЕСЕЊЕ САМО СВРГНУТИ ИХ СА ВЛАСТИ.ДАЈ БОЗЕ КАД ДОДЈУ ОВИ НОВИ,А ДОЦИ ЦЕ, ДА НЕ БУДУ КОРУМПИРАНИ КАО И ОВИ И ДА НЕ УЗМУ ПАРЕ ОД ОВИХ ЗА ОСЛОБАДЈАЊЕ ОД ЗАТВОРА. ГАРАНТУЈЕМ ДА КАД ОПОЗИЦИЈА ПОБИЈЕДИ НА ИЗБОРИМА,ДА ВЕЛИКЕ РИБЕ НЕЦЕ У ЗАТВОР И ДА ИМ ИМОВИНА НЕЦЕ БИТИ ОДУЗЕТА.СВЕ ИМА СВОЈУ ЦИЈЕНУ. НАЦЕ СЕ НЕКИ ИЗГОВОР.ТАКО ЈЕ У СБИЈИ И НИСТА,САМО ПРИЦА.ПАРЕ СУ ИЗЊЕЛИ ВАНИ,ДИЈЕЦА СУ ВАНИ,А ОВДЕ САМО МАРИСОЛ,ДОК ТРАЈЕ,ТРАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

20.04.2016 13:13

БН ТВ најбољи сте. Радите за грађане док ртрс манипулише, лаже и обмањује грађане и представља владу и насег предсетника у бољем светлу као сто то наравно није истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВУК

20.04.2016 13:23

Хахахаха. Наравно зато нашег предсједника боли истина. Назалост БН нема дозволу радити свој посао на објективан начин само зато што говори истину и орјентису насе градјане о догадајима...