SNSD-ova preduzeća 'dizali' obveznicama

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 20.04.2016 | 10:00
SNSD-ova preduzeća 'dizali' obveznicama

AFERA „124“

„IRB-ove obveznice“

IRB Republike Srpske je, osim kreditnih plasmana, značajan dio sredstava plasirala i u obveznice. Obveznice lokalnih zajednica emitovale su uglavnom opštine u kojima je na vlasti Savez nezavisnih socijaldemokrata. Emitovanje obveznica bio je novi način zaduženja lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

IRB Republike Srpske je ulagala i u korporativne obveznice određenih preduzeća, što propalih javnih preduzeća, poput banjalučke i prijedorske Toplane i Olimpijskog centra Jahorina, što privatnih firmi čiji su vlasnici bliski vladajućoj eliti u Republici Srpskoj. Tako je IRB pokupovala obveznice firme “Farmland” Nova Topola, u koju je poslednjih godina uložila milione maraka, firme “Kaldera”, u vlasništvu Dodikovog bliskog prijatelja Milenka Čičića, banjalučke Robne kuće “Boska”, čiji je vlasnik Dragan Đurić u Srbiji optužen za organizovani kriminal…

Ta preduzeća nisu podizala kredite kod komercijalnih banaka, već su emitovala korporativne obveznice koje je putem berze kupovala IRB. Razlog je jednostavan. Da bi se zadužili kod banaka, potrebno je da firme ispunjavaju striktno propisane uslove, dok pri emitovanju obveznica preduzeća ne moraju da ispunjavaju uslove u vidu visine kapitala, visine prihoda i rashoda, odnosno dobiti, ili neki drugi uslov. Potencijalni investitori sami procjenjuju rizik investiranja u korporativnu obveznicu i prinos koji ona nosi.

IRB RS je od 2010. godine u korporativne obveznice devet preduzeća (vlasnici svih preduzeća su veoma bliski sa vrhom SNSD) i obveznice dvije banke uložila ukupno više od 120 miliona maraka. Sve ove obveznice su emitovane preko Banjalučke berze javnom emisijom (osim obveznica Toplane Prijedor i Toplane Banjaluka ponudom za unaprijed poznatog kupca, odnosno za IRB RS).

Indikativno je da se kao isključivo i jedini investitor svih ovih obveznica pojavljuje IRB RS i da niko drugi nije bio zainteresovan da kupi te obveznice.

Preduzeća, koja su opterećena visokim zaduženjima, lošim poslovnim rezultatima i u većini slučajeva nisu više bili u mogućnosti da podižu kredite u bankama, emituju obveznice, a njih kupuje IRB RS. Na taj način izbjegava se ograničenje kreditiranja pojedinog preduzeća do 5 milona KM i iz igre se izbacuju komercijalne banke kao nosioci rizika (banke više nisu pristajale da ovim preduzećima odobravaju kredite zbog izuzetno visokog rizika).

Paradoksalno je to što u uređenim društvima obveznice izdaju samo velike i uspješne kompanije, koje svojim imenom i dobrim poslovnim rezultatima mogu privući dovoljan broj investitora, dok kod nas korporativne obveznice izdaju ona preduzeća koja izuzetno loše posluju i koja se više ne mogu zadužiti ni kod jedne banke. Ovo je igranje narodnim parama uz princip da se preduzeće zaduži što više, otkupe državnim parama emitovane obveznice, a onda taj novac izvuče u privatne džepove.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Batman

20.04.2016 08:04

I jos uvijek spasava...

ODGOVORITE
Name

Spider-Man

20.04.2016 09:20

Cepaj mile do propasti !?!

Name

Vasilije

20.04.2016 12:32

Ovaj lik sa svojom lopovskom bandom je učinio genocid nad svojim narodom: uništio ga ekonomski i biološki. To nisu mogli da urade vjekovni osvajači srpskog naroda.Nikad neću prežaliti kome sam dao svoj glas na prošlim izborima!

Name

Lovac na novac

20.04.2016 12:42

Kada će referendum-i?

Name

Maša

20.04.2016 08:04

Sve gulikoža do gulikože!!

ODGOVORITE
Name

bingo

20.04.2016 10:25

Ovo je nama nasa Srpska dala da imamo Dodika za marsala.Samo ozezi i kradi sve sto dodje pod ruku.Sad se vidi kako je srpski narod lakovjeran i slijepo vjeruje svojim vodjama,a ti narode za njihovo dobro jedi korjenje i pasi travu. E pa sad je stvarno dosta, vrijeme je da se lopovluku i anarhiji vlasti stane vec jednom u kraj.Sta sad kaze na ovo ministar Lukac,da li treba podrzati vladajucu strukturu ili je treba skidati sa vlasti.Neka se malo u ovo ukljuci i Anton Kasipovic jer su oni poluge koje brane stite i prikrivaju kriminal u RSu.

Name

zvornik grad lopova , profitera i dezertera

20.04.2016 08:18

Kredit može , ako zadovoljiš sve uslove koje banka traži - dobru hipoteku i ako daš reket , obično dođe neko koga nikad nisi vidio niti znaš ko je ni ko ga šalje ni kome daješ , ali ustvari sve znaš .Tu nije kraj , već kad god im treba dolaze i traže , tako da te kamata dođe ko i kredit . Ako ne daš onda slede inspekcije , gušenje posla i aktiviranje hipoteke i propast , to je ta pomoć za razvoj privrede i kredit irb -a .

ODGOVORITE
Name

lijan

20.04.2016 08:34

Koji monstrumi.300000 km potrosice na Jahorini za sta.nizasta.on govornik i Zeljka koja veze nema sa ekonomijom!Zaduzili nas milijardu i jos likuju.nije mi cudo za smradove od politicara.a narod da mirno posmatra da nam zaduzuju djecu.unuke.da bi nam uskoro sve ide na dobos!Uzas.jad.katastrofa!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola Pale

20.04.2016 08:44

Narode Srpski dozovite se snsd je najveći i jedini izdajnik Republike Srpske,uništavaju nas,kradu nas,lažu nas,snsd mora da ide jer dan sa njima duže je godina života Republici Srpskoj kraće.

ODGOVORITE
Name

Maša

20.04.2016 17:10

Svaka ti je ko Njegoševa!! ;)

Name

yugosloven

20.04.2016 09:02

Super mu stoji mislim da bi on i zelio sada svoje novcanice sa svojim likom

ODGOVORITE
Name

brizla

20.04.2016 09:20

Gotovo je cim ti brizle krenu ispod ociju,prno si u cabar.

ODGOVORITE
Name

borac

20.04.2016 09:20

Bolje da ste ga slikali na glavici kupusa.

ODGOVORITE
Name

Semberija

20.04.2016 09:42

Ako nam ta stetocina unisti i kupus onda smo beli obrali bostan.

Name

gastarbeiter

20.04.2016 09:27

Koga interesuje RS tamo se ulaze gdje oni imaju naj vise korisi a o placanju nek misle drugi. Dali ce iko dozivjeti da se njima to sto je nepravno steceno ODUZME?

ODGOVORITE
Name

yugosloven

20.04.2016 09:33

ROKERI S MORAVU e nemoj Mile nista politicki jer bi mogao dobiti po ....

ODGOVORITE
Name

gavrilo

20.04.2016 09:34

A što mijenjate Mektića? Baš je sposoban i pristojan čovjek!

ODGOVORITE
Name

Penzioner

20.04.2016 10:00

Ma, kasni život. Ovdje u BiH, narod nema grama samopoštovanja i hrabrosti da bar ne ljubi ruke koje ih pljačkaju

ODGOVORITE
Name

opa

20.04.2016 11:07

PDP ako dodje, nista bolje nece biti. Pokayao je to ginekolog u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

ODGOVORITE
Name

posjetilac

20.04.2016 11:09

Svaki grad dotira toplanu, nema grada da je ne dotiraju!

ODGOVORITE
Name

BLEK

20.04.2016 12:50

NIJE RIJESENJE SAMO SVRGNUTI IH SA VLASTI.DAJ BOZE KAD DODJU OVI NOVI,A DOCI CE, DA NE BUDU KORUMPIRANI KAO I OVI I DA NE UZMU PARE OD OVIH ZA OSLOBADJANJE OD ZATVORA. GARANTUJEM DA KAD OPOZICIJA POBIJEDI NA IZBORIMA,DA VELIKE RIBE NECE U ZATVOR I DA IM IMOVINA NECE BITI ODUZETA.SVE IMA SVOJU CIJENU. NACE SE NEKI IZGOVOR.TAKO JE U SBIJI I NISTA,SAMO PRICA.PARE SU IZNJELI VANI,DIJECA SU VANI,A OVDE SAMO MARISOL,DOK TRAJE,TRAJE.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

20.04.2016 13:13

BN TV najbolji ste. Radite za građane dok ртрс manipuliše, laže i obmanjuje građane i predstavlja vladu i naseg predsetnika u boljem svetlu kao sto to naravno nije istina.

ODGOVORITE
Name

VUK

20.04.2016 13:23

Hahahaha. Naravno zato našeg predsjednika boli istina. Nazalost BN nema dozvolu raditi svoj posao na objektivan način samo zato što govori istinu i orjentisu nase gradjane o dogadajima...