Скандал: Неправилности на изборима у САД

Унутарстраначке изборе у Њујорку засениле су неправилности због којих је званични контролор Скот Стрингер наложио да се испитају чланови бирачких комисија.

Свијет 20.04.2016 | 11:00
Скандал: Неправилности на изборима у САД

Он је, у дану када се деморкате и републиканци у држави Њујорк изјашњавају се о својим кандидатима за новембарске председсничке изборе у САД, изразио "дубоку забринутост" због "извештаја о проблемима и нерегуларностима на биралиштима".

"Нема ништа више свето у нашој земљи од права гласа, а ипак избори за изборима, стижу извештаји о људима који су необјашњиво уклоњени са списка, упућени су да гласају на погрешним местима или нису ни могли да стигну до свог биралишта", изјавио је Стрингер.

Он је додао да је његова канцеларија примила извештаје да нека биралишта нису била отворена на време, као и нико није могао бирачима да каже када ће прорадити.

У Квинсу су биле покварене машине за гласање, а чланови комисије су гласачима говорили да своје листиће слободно убаце у отворе, а да ће касније бити процесирани.

У неким случајевима, чланови комсија нису ни могли да рукују гласачким машинама, давали су противречне информације бирачима и погрешно их упућивали.

Посебно забрињавају оптужбе о брисању гласача са спискова.

Стрингер каже да је број регистрованих бирача демократа у Бруклину необјашњиво пао за 125.000 од новембра прошле до априла ове године.

"Народ Града Њујорка изгубио је поверење да изборна комисија може ефикасно да спроведе изборе и намеравамо да откријемо зашто је изборна комисија толико доследно неогранизована, хаотична и неефикасна", истакао је Стрингер у саопштењу.

Коментари / 0

Оставите коментар