Skandal: Nepravilnosti na izborima u SAD

Unutarstranačke izbore u Njujorku zasenile su nepravilnosti zbog kojih je zvanični kontrolor Skot Stringer naložio da se ispitaju članovi biračkih komisija.

Svijet 20.04.2016 | 11:00
Skandal: Nepravilnosti na izborima u SAD

On je, u danu kada se demorkate i republikanci u državi Njujork izjašnjavaju se o svojim kandidatima za novembarske predsedsničke izbore u SAD, izrazio "duboku zabrinutost" zbog "izveštaja o problemima i neregularnostima na biralištima".

"Nema ništa više sveto u našoj zemlji od prava glasa, a ipak izbori za izborima, stižu izveštaji o ljudima koji su neobjašnjivo uklonjeni sa spiska, upućeni su da glasaju na pogrešnim mestima ili nisu ni mogli da stignu do svog birališta", izjavio je Stringer.

On je dodao da je njegova kancelarija primila izveštaje da neka birališta nisu bila otvorena na vreme, kao i niko nije mogao biračima da kaže kada će proraditi.

U Kvinsu su bile pokvarene mašine za glasanje, a članovi komisije su glasačima govorili da svoje listiće slobodno ubace u otvore, a da će kasnije biti procesirani.

U nekim slučajevima, članovi komsija nisu ni mogli da rukuju glasačkim mašinama, davali su protivrečne informacije biračima i pogrešno ih upućivali.

Posebno zabrinjavaju optužbe o brisanju glasača sa spiskova.

Stringer kaže da je broj registrovanih birača demokrata u Bruklinu neobjašnjivo pao za 125.000 od novembra prošle do aprila ove godine.

"Narod Grada Njujorka izgubio je poverenje da izborna komisija može efikasno da sprovede izbore i nameravamo da otkrijemo zašto je izborna komisija toliko dosledno neogranizovana, haotična i neefikasna", istakao je Stringer u saopštenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar