Београд и Приштина постигли договор

Делегације Београда и Приштине постигле су договор у Бриселу о српским личним картама, посјети српских званичника Косову, деблокади српских камиона, као и о одржавању српских парламентанрих избора на територији ове аутономне покрајине.

Србија 20.04.2016 | 09:20
Београд и Приштина постигли договор

Договор је постигнут након 18 часова преговора у сједишту ЕУ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је јутрос да су постигнути важни договори за српски народ на Косово и Метохији, односно да личне карте, које су издале српске власти, слободно могу да се употребљавају на Косову и Метохији као и до сада.

Додао је да је постигнут договор о транспорту опасних материја и да блокада за српске камионе који их превозе преко административних прелаза из централне Србије на Косову престаје у понедјељак, 25. априла.

Он је навео даје Брисел укинуо и забрану Приштине за уласке српским званичницима на Косово и Метохију, док ће српски парламентарни избори бити одржани по истом моделу као и 2014. године, уз присуство ОЕБС-а, а гласаће се на 90 бирачких мјеста у тој покрајини.

"Можда најтежи до сада, али ово су разговори са најбољим резултатом. Мислим да смо постугли много тога и да смо остварили добар резултат за нашу земљу и на народ на Косову и Метохији", рекао је Ђурић, напомињући да једностране потезе Приштина доноси посљедњих мјесеци.

Преговори су се одвијали на трећу годишњицу од потписивања Бриселског споразума, који предвиђа фомирање Заједнице српских општина /ЗСО/, а што још није реализовано, због опструкција Приштине.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар