Beograd i Priština postigli dogovor

Delegacije Beograda i Prištine postigle su dogovor u Briselu o srpskim ličnim kartama, posjeti srpskih zvaničnika Kosovu, deblokadi srpskih kamiona, kao i o održavanju srpskih parlamentanrih izbora na teritoriji ove autonomne pokrajine.

Srbija 20.04.2016 | 09:20
Beograd i Priština postigli dogovor

Dogovor je postignut nakon 18 časova pregovora u sjedištu EU.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je jutros da su postignuti važni dogovori za srpski narod na Kosovo i Metohiji, odnosno da lične karte, koje su izdale srpske vlasti, slobodno mogu da se upotrebljavaju na Kosovu i Metohiji kao i do sada.

Dodao je da je postignut dogovor o transportu opasnih materija i da blokada za srpske kamione koji ih prevoze preko administrativnih prelaza iz centralne Srbije na Kosovu prestaje u ponedjeljak, 25. aprila.

On je naveo daje Brisel ukinuo i zabranu Prištine za ulaske srpskim zvaničnicima na Kosovo i Metohiju, dok će srpski parlamentarni izbori biti održani po istom modelu kao i 2014. godine, uz prisustvo OEBS-a, a glasaće se na 90 biračkih mjesta u toj pokrajini.

"Možda najteži do sada, ali ovo su razgovori sa najboljim rezultatom. Mislim da smo postugli mnogo toga i da smo ostvarili dobar rezultat za našu zemlju i na narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić, napominjući da jednostrane poteze Priština donosi posljednjih mjeseci.

Pregovori su se odvijali na treću godišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji predviđa fomiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/, a što još nije realizovano, zbog opstrukcija Prištine.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar