Нашла медвједића и не зна шта ће са њим

Неколико група на Фацебооку објавило је вијест са фотографијама малог медвједа који је пронађен у Херцеговини, повријеђен и без присуства мајке.

Босна и Херцеговина 20.04.2016 | 09:00
Нашла медвједића и не зна шта ће са њим

Корисници друштвених мрежа су се ангажовали и у току је потрага за најбољим рјешењем за медвједића, пустити га у шуму или му наћи уточиште.

Статус који је објављен на Фацебоок страници ЕxтремеСпорт Сарајево видјело је и подијелило више хиљада људи и у њему се тражи свака могућа помоћ.

Дјевојка која се обратила групи за помоћ каже да ју је медвједић пратио до куће, гдје га је нахранила, али сада не зна шта тачно да ради с њим. Путем те Фацебоок групе се моли за сваки вид помоћи.

“Раја има ли ко какав паметан савјет шта да радимо са овом бебицом. Једна наша познаница је случајно набасала на њега у шуми, био је у јако лошем стању и мајке није било у близини. Узела га је са собом да га нахрани и он је сада добар, али не зна шта да ради са њим. Боји се да ако га преда ловцима да ће га убити. Мајку су јој могуће и убили јер је није било близу када су га нашли… Сваки паметан савјет је добро дошао. Како га вратити у природу а да преживи?” – стоји у Фацебоок посту.

Велебитско уточиште за младе медвједе Кутерево у Хрватској, је упознато са овим случајем.

“Чули смо за случај, и тај медвјед ако је седмицу дана ту – он још зна гдје је дивљина. Може се вратити назад, и онда треба проматрати шта ће се десити. Ако се врати назад, онда му је судбина запечаћена”, казао је за Иван Црнковић из Велебитског уточишта за младе медвједе Кутерево у Хрватској.

“БиХ иначе нема прихватилиште, нити било какву сличну институцију за медвједе, те је ово прилика да се размисли о том проблему”, казао је Црнковић. Из Велебитског уточишта су казали да су вољни за сарадњу.

Црнковић је још једном подвукао да је најбоље да се медвједић врати на мјесто гдје је пронађен, да се посматра и види да ли ће се удружити са мајком поново. У дивљини им је најбоље, јер су тамо доста паметнији него у изолацији.

Уколико се буде враћао назад, каже Црнковић, медвједима у дивљини квари услове. Што се тиче правних процедура, каже да постоје одређени протоколи – који се морају поштовати, те су у сваком случају спремни на сарадњу са БиХ за рјешење проблема.

Извор: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сто

20.04.2016 07:19

Сто га је дирала? Мајка му је била сигурно у потрази за храном а он је цекао

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

20.04.2016 07:41

Ајде не лупај глупости

Name

ВРС РВИ

20.04.2016 08:48

Ре мм: баш тако

Name

Аки

20.04.2016 10:28

Нека га сто пре или Хрвацка или Србија узму у њихова прихватилиста, камо среце да и ми овде то имамо. Ја би политицаре тамо убацио, али зато и ми немамо то јер они знају где би заврсили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

20.04.2016 13:34

Чуј овог што га је дирала мајка му је била у потрази за храном да и ти ниси био с њом ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

20.04.2016 14:12

Па шта му може бити, млади медвједи пасу траву исто као и говеда.

ОДГОВОРИТЕ