Научници открили шта је изазвало поплаве

Међународни тим научника у новој студији објављеној у часопису ,,Сциенце,, покушао је да објасни узроке катастрофалних поплава које су прије двије године погодиле подручје цијелог Балкана и тако уништиле бројне куће, усјеве и однијеле десетине живота.

Босна и Херцеговина 19.04.2016 | 22:00
Научници открили шта је изазвало поплаве

Осим климатских промјена, научници тврде да су за поплаве вјероватно одговорне и „планетарне резонанце“.

Како наглашавају у студији, Балкан је погодио циклон типа Вб, који је с Медитерана донијела огромне количине падавина, а вјероватно је повезана с планетарним Розбијевим (Россбy) таласима.

„Анализе дневних прољећних падавина над Балканом откривају значајне трендове повећања. Стога тврдимо да су у повећаним ризицима од поплава на Балкану улогу имали и динамички процеси“, тврде научници.

Како кажу, таква планетарна резонанца забиљежена је у љето 1997. у Европи, а поновила се прије двије године и на Балкану.

Розбијеви таласи настају због ротирања Земље, а заправо се ради о поремећајима у претежно западном струјању умјерених географских ширина.

Појављују се на висинама од приближно 5 километара. На сјеверној Земљиној хемисфери узрокују снажно кривудање струје ваздуха која се креће од запада према истоку те доноси промјене времена, преноси Индеx.хр.

(Бизлифе.рс)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хм

19.04.2016 20:30

Открили су топлу воду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земља сељака

20.04.2016 05:50

Ако постоји, знаци и Он се окренуо против нас или надајмо се да само експериментисе су зиви људи, па нас се једног дана окане, или бар генереције иза нас остави презивљавати, ако их буде, ако опстану имајуци у виду ста нас све сналази. А сто је најгоре и највисе - на првом мјесту од својих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

21.04.2016 11:15

Ванземаљци писају по нама јер друго ниста и не заслузујемо

ОДГОВОРИТЕ