Naučnici otkrili šta je izazvalo poplave

Međunarodni tim naučnika u novoj studiji objavljenoj u časopisu ,,Science,, pokušao je da objasni uzroke katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine pogodile područje cijelog Balkana i tako uništile brojne kuće, usjeve i odnijele desetine života.

Bosna i Hercegovina 19.04.2016 | 22:00
Naučnici otkrili šta je izazvalo poplave

Osim klimatskih promjena, naučnici tvrde da su za poplave vjerovatno odgovorne i „planetarne rezonance“.

Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodio ciklon tipa Vb, koji je s Mediterana donijela ogromne količine padavina, a vjerovatno je povezana s planetarnim Rozbijevim (Rossby) talasima.

„Analize dnevnih proljećnih padavina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja. Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi“, tvrde naučnici.

Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabilježena je u ljeto 1997. u Evropi, a ponovila se prije dvije godine i na Balkanu.

Rozbijevi talasi nastaju zbog rotiranja Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umjerenih geografskih širina.

Pojavljuju se na visinama od približno 5 kilometara. Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje vazduha koja se kreće od zapada prema istoku te donosi promjene vremena, prenosi Index.hr.

(Bizlife.rs)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hm

19.04.2016 20:30

Otkrili su toplu vodu.

ODGOVORITE
Name

Zemlja seljaka

20.04.2016 05:50

Ako postoji, znaci i On se okrenuo protiv nas ili nadajmo se da samo eksperimentise su zivi ljudi, pa nas se jednog dana okane, ili bar generecije iza nas ostavi prezivljavati, ako ih bude, ako opstanu imajuci u vidu sta nas sve snalazi. A sto je najgore i najvise - na prvom mjestu od svojih ljudi.

ODGOVORITE
Name

bn

21.04.2016 11:15

Vanzemaljci pisaju po nama jer drugo nista i ne zasluzujemo

ODGOVORITE