Неизвјесна изградња моста на ријеци Сави

Представници Министарства саобраћаја и комуникација у Савјету министара БиХ састали су се данас у Сарајеву са делегацијом Министарства поморства, промета и инфраструктуре Хрватске и разговарали о пројектима од значаја за обје земље. Међу темама су се нашли и мостови код Градишке и Свилаја, те Пељешки мост.

Република Српска 19.04.2016 | 21:10
Неизвјесна изградња моста на ријеци Сави

Ни након разговора делегација БиХ и Хрватске не зна се до када ће аутопут Бањалука-Градишка ићи у Саву, односно када ће почети изградња моста на Сави код Градишке. Хрвати кажу да тренутно раде на изради студије утицаја на околину, а након тога ће се кренути са израдом новог пројекта.

"Било би добро да до краја године завршимо сву документацију, па да идуће године добијемо грађевински дозволу", каже Саша Далипагић, замјеник министра саобраћаја и комуникација у Савјету министара БиХ и напомиње да је БиХ прошле године у Бечу добила грант од 6,8 милиона евра за изградњу моста код Градишке.

"То је инвестиција из 2015. године и из Европске комисије нас стално опомињу да завршимо то питање и да кренемо са изградњом моста", истиче Далипагић.

И док је изградња моста код Градишке још "на дугом штапу", мост на Свилају почеће да се гради већ овог љета, али ће тај мост БиХ изгледа скупо коштати. Предходни сазив Савјета министара БиХ 2011. године додијелио је пројекат изградње моста преко Саве код Свилаја аустријској фирми Штрабаг, али радови никада нису почели, јер није обезбјеђена сва потребна документација. Штрабаг је тужио БиХ арбитражном суду у Хагу, а Савјет министара недавно је донио одлуку да се иде у нагодбу са Штрабагом, јер је процијењено да би арбитражни спор вриједан 2,5 милиона евра могли изгубити. Колико новца је спремна БиХ да понуди Штрабагу кроз нагодбу још се не зна.

"Прво зелимо да добијемо од њих одговор да ли пристају на нагодбу па ћемо тек онда разговарати о цијени", каже Саша Далипагић, замјеник министра саобраћаја и комуникација у Савјету министара БиХ и додаје да би БиХ била задовљна ако би платила само основни дуг без камата који износи 642 хиљаде евра.

Штрабаг је по истом основу тужио и Хрватску, јер су БиХ и Хрватска заједнички требале да финансирају изградњу моста код Свилаја. Хрватска се нагодила и аустријској фирми исплатила нешто више од пола милона евра, али сада тај новац судским путем потражује од БиХ, јер сматрају да је БиХ крива што Штрабаг није уведен у посао. На питање да ли ће одустати од тужбе против БиХ, хрватски министар одговара: "Ми сада радимо на избору нове Управе Хрватских аутопутева па ћемо се тим питањем бавити након тога у сарадњи са БХ страном. Мислим да се можемо договорити без судских спорова", каже Олег Бутковић, министар поморства, промета и инфраструктуре Хрватске.

Делегације министрарства саобраћаја двије земље разговарале су и о изградњи Пељешког моста. "Спајање хрватске територије за нас пројекат је свих пројеката", каже хрватски министар, али додаје да ће се испоштовати и сва права БиХ на приступ међународним водама. Пројекат изградње Пељешког моста тренутно је у фази пријаве Европској комисији од које Хрвати траже суфинансирање изградње.

(БН телевизија)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

па

19.04.2016 19:43

Има се мозе се ,нема проблема за казне "СТРАБАГ"-у !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

19.04.2016 20:10

Која је онда корист од коалиције Додик-Човић? Ко је добио посао умјесто СТРАБАГ-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ее

19.04.2016 20:52

Ауто-пут који води у саву и опет се градња одгада ремек дјело милорада птица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишћанац

07.09.2016 17:41

Одустати од гласања о дану РС за цијену да Хрватска почне изградњу моста и европску регионализацију Градишке са обје стране Саве. Умијесто дан РС можемо имати дан ЕУ региона Градишка под заједничким називом Градишка на Сави❣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градишћанац

07.09.2016 17:44

Одустати од гласања о дану РС за цијену да Хрватска почне изградњу моста и европску регионализацију Градишке са обје стране Саве. Умијесто дан РС можемо имати дан ЕУ региона Градишка под заједничким називом Градишка на Сави❣

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

10.12.2016 16:18

Тунел испод Саве као сто то раде у другим земљама је јефтинија и сигурнија алтернатива!

ОДГОВОРИТЕ