Neizvjesna izgradnja mosta na rijeci Savi

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH sastali su se danas u Sarajevu sa delegacijom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske i razgovarali o projektima od značaja za obje zemlje. Među temama su se našli i mostovi kod Gradiške i Svilaja, te Pelješki most.

Republika Srpska 19.04.2016 | 21:10
Neizvjesna izgradnja mosta na rijeci Savi

Ni nakon razgovora delegacija BiH i Hrvatske ne zna se do kada će autoput Banjaluka-Gradiška ići u Savu, odnosno kada će početi izgradnja mosta na Savi kod Gradiške. Hrvati kažu da trenutno rade na izradi studije uticaja na okolinu, a nakon toga će se krenuti sa izradom novog projekta.

"Bilo bi dobro da do kraja godine završimo svu dokumentaciju, pa da iduće godine dobijemo građevinski dozvolu", kaže Saša Dalipagić, zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH i napominje da je BiH prošle godine u Beču dobila grant od 6,8 miliona evra za izgradnju mosta kod Gradiške.

"To je investicija iz 2015. godine i iz Evropske komisije nas stalno opominju da završimo to pitanje i da krenemo sa izgradnjom mosta", ističe Dalipagić.

I dok je izgradnja mosta kod Gradiške još "na dugom štapu", most na Svilaju počeće da se gradi već ovog ljeta, ali će taj most BiH izgleda skupo koštati. Predhodni saziv Savjeta ministara BiH 2011. godine dodijelio je projekat izgradnje mosta preko Save kod Svilaja austrijskoj firmi Štrabag, ali radovi nikada nisu počeli, jer nije obezbjeđena sva potrebna dokumentacija. Štrabag je tužio BiH arbitražnom sudu u Hagu, a Savjet ministara nedavno je donio odluku da se ide u nagodbu sa Štrabagom, jer je procijenjeno da bi arbitražni spor vrijedan 2,5 miliona evra mogli izgubiti. Koliko novca je spremna BiH da ponudi Štrabagu kroz nagodbu još se ne zna.

"Prvo zelimo da dobijemo od njih odgovor da li pristaju na nagodbu pa ćemo tek onda razgovarati o cijeni", kaže Saša Dalipagić, zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara BiH i dodaje da bi BiH bila zadovljna ako bi platila samo osnovni dug bez kamata koji iznosi 642 hiljade evra.

Štrabag je po istom osnovu tužio i Hrvatsku, jer su BiH i Hrvatska zajednički trebale da finansiraju izgradnju mosta kod Svilaja. Hrvatska se nagodila i austrijskoj firmi isplatila nešto više od pola milona evra, ali sada taj novac sudskim putem potražuje od BiH, jer smatraju da je BiH kriva što Štrabag nije uveden u posao. Na pitanje da li će odustati od tužbe protiv BiH, hrvatski ministar odgovara: "Mi sada radimo na izboru nove Uprave Hrvatskih autoputeva pa ćemo se tim pitanjem baviti nakon toga u saradnji sa BH stranom. Mislim da se možemo dogovoriti bez sudskih sporova", kaže Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske.

Delegacije ministrarstva saobraćaja dvije zemlje razgovarale su i o izgradnji Pelješkog mosta. "Spajanje hrvatske teritorije za nas projekat je svih projekata", kaže hrvatski ministar, ali dodaje da će se ispoštovati i sva prava BiH na pristup međunarodnim vodama. Projekat izgradnje Pelješkog mosta trenutno je u fazi prijave Evropskoj komisiji od koje Hrvati traže sufinansiranje izgradnje.

(BN televizija)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

pa

19.04.2016 19:43

Ima se moze se ,nema problema za kazne "STRABAG"-u !

ODGOVORITE
Name

Dragan

19.04.2016 20:10

Koja je onda korist od koalicije Dodik-Čović? Ko je dobio posao umjesto STRABAG-a?

ODGOVORITE
Name

ee

19.04.2016 20:52

Auto-put koji vodi u savu i opet se gradnja odgada remek djelo milorada ptica.

ODGOVORITE
Name

Gradišćanac

07.09.2016 17:41

Odustati od glasanja o danu RS za cijenu da Hrvatska počne izgradnju mosta i evropsku regionalizaciju Gradiške sa obje strane Save. Umijesto dan RS možemo imati dan EU regiona Gradiška pod zajedničkim nazivom Gradiška na Savi❣

ODGOVORITE
Name

Gradišćanac

07.09.2016 17:44

Odustati od glasanja o danu RS za cijenu da Hrvatska počne izgradnju mosta i evropsku regionalizaciju Gradiške sa obje strane Save. Umijesto dan RS možemo imati dan EU regiona Gradiška pod zajedničkim nazivom Gradiška na Savi❣

ODGOVORITE
Name

Dejo

10.12.2016 16:18

Tunel ispod Save kao sto to rade u drugim zemljama je jeftinija i sigurnija alternativa!

ODGOVORITE