Колинда се због Шешеља жалила Ки Муну

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић је у писму генералном секретару УН Бан Ки Муну изразила дубоко разочарање и забринутост због првостепене, ослобадајуће пресуде Хашког трибунала (МКСЈ) Војиславу Шешељу, оценивши да ће негативно деловати на мир, помирење и добросуседске односе у ширем подручју Југоисточне Европе.

Регион 19.04.2016 | 20:45
Колинда се због Шешеља жалила Ки Муну

Тврдећи да су важни сведоци у случају Шешељ били застрашивани, поткупљивани и ометани, Грабар-Китаровић је у писму, објављеном данас на њеном званичном сајту, каже да су у том контексту првостепена пресуда додатно "правно упитна и са становишта њене веродостојности сасвим компромитујућа".

"Очекујемо не само да Србија у потпуности сарађује с МКСЈ, него и да се престане игнорисати чињеница да се спрам сведока у случају Шешељ поступало на недопуштен начин и у мери да је МКСЈ нашао потребним подићи оптужницу против за то одговорних", пише Грабар-Китаровић.

Судија: Шешељ је слободан човек, укида се налог за хапшење
Хашки трибунал, четири године од завршетка суђења, у првостепеној пресуди ослободио је лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља по свих девет тачака оптужнице која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и БиХ током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине. Шешељ није присуствовао изрицању пресуде.

Ова пресуда је, сматра она, опасан преседан за све друге оружане сукобе у којима се, како наводи, "војни циљеви настоје остварити спровођењем геноцида и етничког чишћења темељем националистичке или расистичке идеологије и злочиначко-хушкачке пропаганде".

Ослобађање Шешеља је, према њеном мишљењу, "противно ранијим чињенично-правним утврђењима меродавних већа МКСЈ, с обзиром на оружани сукоб на подручју Хрватске, те представља апсолутно непоштовање жртава и њихових патњи које јос интензивно трају".

Грабар-Китаровић је навела да пресуда Шешељу у хрватској јавности изазвала констеранцију, али и "дубоко разочарање у сам МКСЈ, који се у овом случају показао очито неотпоран на злоупотребу међународног јавног и кривичног права".

"Оно ће, исто тако, негативно деловати на мир, помирење и добросуседске односе у ширем подручју Југоисточне Европе и свим кризним жариштима света. Овом првостепеном пресудом једног судског већа дубоко је пољуљано поверење у МКСЈ и разлоге зашто га је Савет безбедности УН основало", навела је хрватска председница.

Оваква пресуда, сматра она, ствара негативни преседан чије последице могу изаћи изван оквира самог МКСЈ и контаминирати укупну перцепцију светске јавности о значењу, дометима и смислу међународног кривичног права.

Осим Бану, писмо је упућено председнику Генералне скупштине УН Могенсу Ликетофту и председавајућем Савета безбедности УН Лиу Ђиеију, а биће достављено свим државама чланицама УН као документ ГС УН и СБ УН.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

нн

19.04.2016 18:56

Зар је њезина брига Шешељ? Колиндицу ће Шешељ посјетити, каже да му се све свиђа на њој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

19.04.2016 19:19

Ово је фарса .. тко слави олују и Готовину ! нема право на глас .. !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нк

19.04.2016 19:41

Колинда је у фазону мени је цркла крава ,па нек цркне и комсији.ко о цему она о помирењу ко баба о устипцима.Сесељ је србовао и то је његова политицко опредјељење ,али хрвати зиве у Србији за разлику од вас, Србина нема у Хрватској

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

19.04.2016 19:46

Колинда писала УН за ослобађање Шешеља, а Шешељ изгледа заљубљен у Колинду. Парадокс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

19.04.2016 20:05

Велики загондзија Неда Украден сад КоЛинда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема сумње

19.04.2016 20:26

Док је Воја не окрпи - ова се смирити неце!

ОДГОВОРИТЕ