Kolinda se zbog Šešelja žalila Ki Munu

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je u pismu generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu izrazila duboko razočaranje i zabrinutost zbog prvostepene, oslobadajuće presude Haškog tribunala (MKSJ) Vojislavu Šešelju, ocenivši da će negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području Jugoistočne Evrope.

Region 19.04.2016 | 20:45
Kolinda se zbog Šešelja žalila Ki Munu

Tvrdeći da su važni svedoci u slučaju Šešelj bili zastrašivani, potkupljivani i ometani, Grabar-Kitarović je u pismu, objavljenom danas na njenom zvaničnom sajtu, kaže da su u tom kontekstu prvostepena presuda dodatno "pravno upitna i sa stanovišta njene verodostojnosti sasvim kompromitujuća".

"Očekujemo ne samo da Srbija u potpunosti sarađuje s MKSJ, nego i da se prestane ignorisati činjenica da se spram svedoka u slučaju Šešelj postupalo na nedopušten način i u meri da je MKSJ našao potrebnim podići optužnicu protiv za to odgovornih", piše Grabar-Kitarović.

Sudija: Šešelj je slobodan čovek, ukida se nalog za hapšenje
Haški tribunal, četiri godine od završetka suđenja, u prvostepenoj presudi oslobodio je lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine. Šešelj nije prisustvovao izricanju presude.

Ova presuda je, smatra ona, opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se, kako navodi, "vojni ciljevi nastoje ostvariti sprovođenjem genocida i etničkog čišćenja temeljem nacionalističke ili rasističke ideologije i zločinačko-huškačke propagande".

Oslobađanje Šešelja je, prema njenom mišljenju, "protivno ranijim činjenično-pravnim utvrđenjima merodavnih veća MKSJ, s obzirom na oružani sukob na području Hrvatske, te predstavlja apsolutno nepoštovanje žrtava i njihovih patnji koje jos intenzivno traju".

Grabar-Kitarović je navela da presuda Šešelju u hrvatskoj javnosti izazvala konsteranciju, ali i "duboko razočaranje u sam MKSJ, koji se u ovom slučaju pokazao očito neotporan na zloupotrebu međunarodnog javnog i krivičnog prava".

"Ono će, isto tako, negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području Jugoistočne Evrope i svim kriznim žarištima sveta. Ovom prvostepenom presudom jednog sudskog veća duboko je poljuljano poverenje u MKSJ i razloge zašto ga je Savet bezbednosti UN osnovalo", navela je hrvatska predsednica.

Ovakva presuda, smatra ona, stvara negativni presedan čije posledice mogu izaći izvan okvira samog MKSJ i kontaminirati ukupnu percepciju svetske javnosti o značenju, dometima i smislu međunarodnog krivičnog prava.

Osim Banu, pismo je upućeno predsedniku Generalne skupštine UN Mogensu Liketoftu i predsedavajućem Saveta bezbednosti UN Liu Đieiju, a biće dostavljeno svim državama članicama UN kao dokument GS UN i SB UN.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

nn

19.04.2016 18:56

Zar je njezina briga Šešelj? Kolindicu će Šešelj posjetiti, kaže da mu se sve sviđa na njoj.

ODGOVORITE
Name

Francuz

19.04.2016 19:19

Ovo je farsa .. tko slavi oluju i Gotovinu ! nema pravo na glas .. !

ODGOVORITE
Name

Nk

19.04.2016 19:41

Kolinda je u fazonu meni je crkla krava ,pa nek crkne i komsiji.ko o cemu ona o pomirenju ko baba o ustipcima.Seselj je srbovao i to je njegova politicko opredjeljenje ,ali hrvati zive u Srbiji za razliku od vas, Srbina nema u Hrvatskoj

ODGOVORITE
Name

nn

19.04.2016 19:46

Kolinda pisala UN za oslobađanje Šešelja, a Šešelj izgleda zaljubljen u Kolindu. Paradoks.

ODGOVORITE
Name

yugosloven

19.04.2016 20:05

Veliki zagondzija Neda Ukraden sad KoLinda

ODGOVORITE
Name

Nema sumnje

19.04.2016 20:26

Dok je Voja ne okrpi - ova se smiriti nece!

ODGOVORITE