КСС: Српски клубови не смију у Еврокуп!

Управни одбор КСС одредио се према захтевима ФИБА. Од АБА лиге затражено да повуче подршку споразуму "1+3" са "ЕЦА", али и да промени календар такмичења.

Кошарка 19.04.2016 | 22:30
КСС: Српски клубови не смију у Еврокуп!

Председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас у понедељак је рекао да КСС "мора да спроводи одлуке ФИБА, без обзира на то да ли се са њима слаже или не".

То је дан касније, на седници Управног одбора и спроведено у дело, пошто је "на основу одредаба Статута КСС, члан 56. тачка 18", донета одлука о суспензији сваког српског клуба који ступи у уговорни однос са руководећом компанијом Евролиге "ЕЦА" или пристане да наступи у Еврокупу.

Ево и комплетног саопштења након одржаног састанка...

"На основу одлуке Борда ФИБА Европа од 20. марта 2016. године и дописа ФИБА Европа од 24. марта и 15. априла 2016, поштујући обавезе које КСС као члан ФИБА има, УО КСС доноси одлуку да се клубовима - члановима КСС дозвољава учешће у Евролиги, а забрањује учешће у Еврокупу".

"У складу са одредбама из става 1 ове Одлуке, уколико неки клуб - члан КСС потпише уговор/споразум са 'ЕЦА' или било којим другим правним субјектом који је у релацији са 'ЕЦА' или узме учешће у Еврокупу, аутоматски се суспендује из чланства у КСС. У том случају, евентуална суспензија ће се односити на учешће у такмичењима свих селекција клуба који је суспендован".

Друга одлука УО КСС односи се на регионалну АБА лигу, од које се такође тражи да повуче изгласану подршку такмичењима под окриљем "ЕЦА".

"Имајући у виду одлуку АБА лиге да прихвати услове Евролиге, који су у супротности са ставовима ФИБА, а у случају да АБА лига не промени став по наведеном, донет на седници Скупштине АБА лиге у Загребу 20. марта 2016, КСС повлачи подршку АБА лиги коју је са осталим регионалним савезима дао на састанку у Загребу јула 2015. године".

КСС наводи да "остаје при ставу да је регионално такмичење корисно и потребно за развој кошарке на овим просторима", али захтева да одвијање тог такмичења убудуће не буде на штету одвијања домаћих првенстава.

"У складу са тим, КСС ће упутити АБА лиги захтев за реструктурирање регионалног такмичења и доношење календара такмичења којим би се омогућило несметано одржавање националних првенстава и регионалне лиге, а имајући у виду и обавезе које проистичу из учешћа клубова у евротакмичењима".

Коментари / 0

Оставите коментар