Пред нама топло љето са пар кишних дана

Након што смо имали двије рекордно топле године, гледајући глобално, изгледа да ћемо сличну или још гору ситуацију имати ове године.

Босна и Херцеговина 19.04.2016 | 16:20
Пред нама топло љето са пар кишних дана

Аццуwеатхер је објавио прогнозу за идућих 90 дана, пише Вечерњи лист. За јуни ове године прогнозирали су само три релативно кишна дана, док у јулу кише у Херцеговини уопште не би требало бити.

У централном дијелу БиХ је, пак, ситуација нешто боља, али ријеч је о тек покојем кишном дану који не би требао драматично промијенити ситуацију.

Рекордни низ

Све ово изазива напетост међу грађанима јер се поновно могу очекивати редукције и несташица воде, ако се прогнозе, наравно, обистине.

Није лако ни пољопривредницима који требају воду за своје културе. Да је ситуација озбиљна, показује и Британски метеоролошки институт који није далеко од наведених прогноза. Они су најавили једнаку или још топлију годину, него што је била 2015.

“Прогнозе дају наслутити да ћемо до краја 2016., имати три рекордне или скоро рекордне године за редом гледе пораста глобалне температуре”, казао је Адам Сцаифе, прогностичар БМО-а.

Када се сагледа цјелокупна ситуација у БиХ, 2014. година, када су кренули рекорди, није била тако сунчана. Напротив, катастрофалне поплаве у мају и данас изазивају саблазан код свих грађана који су осјетили њихову снагу. Киша је тада непрекидно падала неколико дана, а вријеме се није смиривало током читавог љета.

Тек је михољско љето у октобру донијело дашак правих љетних температура. Прошле године сунце је, дословно ‘жарило’ херцеговачке цесте. Није мањкало ни најезде змија ни других опасних животиња, а температуре су неријетко досезале и 45 Целзијевих степени. Зима која је иза нас не оставља мјеста оптимизму како ће ова година бити боља.

У историји мјерења 2015. је била најтоплија. Топлу 2016. годину, можда и рекордну поновно, најавио је и један од најпознатијих метеоролога у регији Зоран Вакула.

“Повремена хладнија раздобља, којих ће сигурно бити биће краткотрајнија и мање изражена од раздобља изнадпросјечне топлине. Добро позната прича из прошлих мјесеци, па и цијеле године. Посљедице “Ел Нина”? Врло вјероватно”, казао је метеоролог.

Домино ефект “Ел Нино” карактеризира повећање температуре површине мора, обично од 1 до 3 степена, у источном Пацифику. Тај пораст, према ријечима стручњака, повлачи за собом низ процеса попут домино ефекта.

Уз то, јављају се и измјене у пољу притиска зрака. “Ел Нино” је прошле године створио велике проблеме и разлог је због којег је 2015. била најтоплија у историји мјерења. И он је један од разлога несташице одређених прехрамбених производа, што је довело и до раста цијена хране. Премда је тек април и до службеног почетка љета остала су два мјесеца, високе температуре које ових дана владају већ га увелике најављују.

“Пауза у глобалном загријавању дефинитивно се примакла крају. Глобално загријавање у идућим годинама знатно ће се убрзати”, потврдили су у британском Мет Оффицеу.

(Независне новине)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гоја

19.04.2016 16:41

Глупости. Сваке јесени се најављује екстремна зима, а сваког прољеца екстремно вруце љето. Нико не зна какво це вријеме бити за 10 дана. Како да зна какво це бити љето. И у прољеце 2014. је најављено вруце љето, па смо се умало утусили сви редом од силне кисе

ОДГОВОРИТЕ